Авиокомпанията ми предлага ваучери вместо обезщетение. Какво да правя?

Авиокомпанията ми предлага ваучер вместо обещетение. Кое от двете да избера и защо?

Авиокомпанията ми предлага ваучери вместо обезщетение. Какво да правя?

Полетът Ви е закъснял или е бил отменен. Свързвате се с отдела за обслужване на клиенти на превозвача, за да потърсите обезщетение за причиненото неудобство.

Но авиокомпанията Ви предлага единствено ваучери като обезщетение.

Не е точно това, което очаквахте, нали?

Ако пък сте желали да получите именно ваучери, то изчакайте за момент – може би имате право на нещо повече.

Обезщетенията трябва да бъдат изплащани в брой, чрез банков превод или чекове

Обезщетенията трябва да бъдат изплащани в брой, чрез банков превод или чекове

Член 7.3 от Регламент 261/2004 ясно посочва, че:

Обезщетението, споменато в Параграф 1, трябва да бъде изплатено в брой, чрез електронен банков превод, банково нареждане или чекове. Ако бъде изплатено под формата на пътнически ваучери и/или други услуги, то е необходимо писменото съгласие на пътника.

С други думи – ако не съгласите и подпишете да приемете ваучерите и/или другите услуги, то трябва да Ви бъде изплатено парично обезщетение.

Защо авиокомпаниите предлагат ваучери, вместо да Ви платят дължимото обезщетение?

Защото по този начин парите остават при превозвача, който по този начин не регистрира загуба. Има две причини за това:

1) пътниците, които осребрят ваучерите си, всъщност често харчат повече пари от стойността на самия ваучера;

2) повечето ваучери никога не се осребряват и така авиокомпанията не губи нищо.

Необходимо е да има подписано съгласие между пътника и авиокомпанията, в което той/тя ясно изявява желанието си да получи пътнически ваучер вместо пари.

Ако авиокомпанията забрави да Ви предложи алтернатива и Ви даде само ваучер, поискайте изрично да бъдете компенсирани с пари.

Каква сума имам право да получа?

Размерът на обезщетението зависи от дължината на полета:

  • 250€ за полети, по-кратки от 1500 км
  • 400€ за полети между 1500 и 3500 км
  • 600€ за полети, по-дълги от 3500 км

Има няколко определени случая, при които размерът на обезщетението ще е различен от това, което е посочено по-горе – особено в ситуации на отмяна на полети и маршрути в границите на ЕС. За повече информация, посетете тази страница.

Полетът Ви е бил отменен или забавен? Всичко, което трябва да знаете, за да получите своето обезщетение.

Подайте иска си сега!

Когато предлагат ваучери вместо пари, някои компании са готови да дадат по-голяма сума от законовия размер на обезщетението. Някои превозвачи биха Ви предоставили избор между банков превод от €250 и ваучер на стойност €300.

Други превозвачи не дават никаква алтернатива на ваучерите. В повечето случаи сумата, която предлагат, е по-ниска от това, на което имате право по закон.

Накратко – не Ви препоръчваме да приемате ваучери.

Защо да не приемам ваучери?

Не ви препоръчваме да приемате ваучери!

Решението, разбира се, е Ваше. Препоръчваме обаче да имате предвид следните факти:

Рано или късно, ваучерите ще изтекат

Първо, ваучерите изтичат. Според условията, в повечето случаи имате право да използвате ваучера в следващите няколко месеца или в най-добрия случай – в рамките на една година. Ако не планирате да летите скоро, то ваучерът със сигурност не е най-добрата идея.

Ваучерите могат да бъдат използвани само с една авиокомпания

Ще можете да използвате ваучера си само с един превозвач – този, чийто полет е закъснял или е бил отменен. Ако например Air France е забавила полета Ви, то е много вероятно да Ви бъде предложен ваучер за полет именно с френската компания. В най-добрия случай също ще можете да го използвате и за полет на KLM или друга авиокомпания от същия съюз.

Ако не летите често с една и съща авиокомпания или не сте убедени, че в близко бъдеще ще Ви се наложи да пътувате, то екипът ни препоръчва да не приемате ваучер.

В крайна сметка приемането на пари вместо ваучер Ви дава повече гъвкавост – така ще можете да използвате обезщетението за каквото пожелаете. Дори и скоро да летите отново със същата компания, то нищо няма да Ви попречи да използвате паричното обезщетение за да платите за билета си. На същия принцип бихте платили и с ваучер.

Единствената ситуация, когато приемането на ваучер е по-приемливо от паричното обезщетение е когато:

  • стойността на ваучера е по-висока от обезщетението, което Ви се полага И
  • сте убедени, че отново ще летите със същия превозвач в близко бъдеще

Какви са условията за ваучерите за храна?

Това е съвсем различна ситуация. Правата Ви на самолетни пътници включват и така нареченото “право на грижи”. Приемането на ваучер за храна няма нищо общо с правото Ви на обезщетение: имате право и на двете.

Авиокомпанията е длъжна да Ви предостави ваучери за храна, когато полетът Ви е отменен или закъснява и ви се налага да изчакате, за да Ви бъде резервиран нов полет.

Стойността на ваучера следва да бъде пропорционален на продължителността на закъснението. В този ред на мисли, все пак не очаквайте 3-степенно меню дори да се наложи да изчакате няколко часа.

Ако обаче компанията не Ви предлага храна или ваучер – не се примирявайте! Пазете касовите бележки за всички разходи, които направите. Впоследствие ще можете да изискате разходите за храна да Ви бъдат върнати заедно с дължимото Ви обезщетение.

Заключението: Единствените ваучери, които би следвало да приемате от авиокомпанията, са ваучери за храна

Полетът Ви е закъснял, отменен или Ви е бил отказан достъп? Кликнете тук, за да разберете дали имате право на обезщетение – отнема само 3 минути!

Не се колебайте да се свържете с ClaimCompass, ако имате някакви въпроси относно това как да получите обезщетението си!