Coronavirus: puteți obține o compensație pentru un zbor anulat?

Companiile aeriene anulează zborurile către China, ca urmare creșterii numărului de decese cauzate de infecția cu Coronavirus. Puteți fi compensat sau vi se poate rambursa banii pentru zborul anulat?

Coronavirus: puteți obține o compensație pentru un zbor anulat?

Conform datelor oficiale din China, peste 4.000 de persoane au decedat ca urmare a infecției cu Coronavirus, peste 140.000 de cazuri au fost confirmate, în timp ce peste 64.000 de persoane s-au recuperat.

Pe măsură ce virusul s-a răspândit și a fost detectat în peste 77 țări, unele companii aeriene au luat măsuri extraordinare de precauție și și-au anulat zborurile către și dinspre China, în timp ce călătoriile spre Wuhan, capitala provinciei Hubei au fost restricționate.

Ce companii aeriene și-au anulat zborurile către China?

British Airways a fost prima companie aeriană care a anunțat anularea zborurilor către China.

Alte companii aeriene au luat măsuri similare:

  • United Airlines a anunțat anularea unui număr de zboruri programate către Beijing, HongKong și Shanghai
  • Air Canada a anunțat anulări similare de zboruri, pentru a-și optimiza capacitatea pe baza cererii reduse.

Anulările apar atât ca urmare a scăderii bruște a cererii de zbor către China din partea călătorilor, cât și din dorința companiilor aeriene de a-și proteja echipajul și pasagerii de posibila expunere la Coronavirus.

Ce companii aeriene și-au anulat zborurile spre ​și dinspre Italia?

În ceea ce privește Romania, zborurile ​spre și dinspre Italia sunt suspendate până la 23 martie. Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.

Cetățenii români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere.

  • Compania aeriană Wizz Air își suspendă zborurile pe rutele spre Treviso (TSF) și Bergamo (BGY). Zborurile din România către orașele italiene vor fi suspendate până pe 3 aprilie. Pasagerii cu rezervări afectate de această modificare, vor fi informați și vor fi reprogramați, cât mai curând posibil.
  • RyanAir a anunțat că ​a renunţat la alte zboruri internaţionale către Italia şi la curse aeriene în interiorul țării, pentru a limita extinderea epidemiei de coronavirus. Reducerea frecvenţei zborurilor este valabilă până în 8 aprilie.
  • Blue Air anuleaza rutele dinspre și către Italia, în perioada 09 martie - 23 martie 2020. Toți pasagerii afectați vor fi informați în legătură cu opțiunile disponibile.

Puteți obține o compensație dacă zborul a fost anulat din cauza Coronavirusului?

Coronavirus se încadrează în ceea ce reglementările aeriene numesc „circumstanțe extraordinare”. Anulările sunt rezultatul unor măsuri de securitate care au devenit necesare, având în vedere impactul mortal al virusului gripal.

Zborurile anulate și dreptul la compensare

După cum am menționat, Coronavirus este considerat o “circumstanță extraordinară”, ceea ce înseamnă că pasagerii a căror zbor este anulat ca urmare a acestuia, nu au dreptul la compensații.

Acestea fiind spuse, dacă zborul dumneavoastră a fost anulat dintr-un alt motiv, puteți avea dreptul la o compensație de până la 660​$​ (600€, conform legislației UE).

Dacă vi s-a întâmplat acest lucru, puteți verifica zborul dumneavoastră pentru a afla dacă sunteți eligibil: