Всичко, което трябва да знаете за „извънредните обстоятелства“

Имате ли право на обезщетение при извънредни обстоятелства? Ето какво трябва да знаете.

В последните статии Ви разказахме, какви точно са нашите права при закъснял и отменен полет или при случай на отказан достъп до борда. Всички ние, като пътници, от което и да е летище на територията на ЕС или пристигайки в Съюза с превозвач, регистриран в държава членка, Исландия, Норвегия, както и Швейцария, сме под закрилата на Регламент 261/2004. Той защитава правата ни като клиенти на авиокомпаниите, независимо, дали те са нискобюджетни, или не.

Според Европейски Регламент 261/2004, всеки пътник, станал жертва на някои от гореописаните ситуации, може да потърси правата си. Важно е да се знае, че авиокомпаниите невинаги уведомяват клиентите си за правото им на обезщетение, въпреки факта, че са задължени да го правят.

Кога авиокомпаниите могат да ни откажат обезщетение?

Тук е времето и мястото да се въведе терминът „извънредни обстоятелства“. Това са случаите, в които полетът ни е закъснял или е бил отменен и обезщетение не ни се полага, тъй като причината за закъснението/отмяната е била непредвидена. Много е важно, да се прави разлика между случаите, когато наистина съществуват „извънредни обстоятелства“ и въздушният превозвач не е виновен с действията си за закъснението или отмяната на полета, и случаите, когато такива не са налице и пътникът има право на обезщетение. Понякога, авиокомпаниите злоупотребяват с използването на извинението „извънредни обстоятелства“ и отказват да изплатят обезщетение, въпреки че такова се полага на пътниците.

Причините, които се квалифицират като „извънредни обстоятелства“, се разделят в няколко категории:

  • Война/политическа нестабилност – когато пътуването се определя като опасно за сигурността на пътниците.
  • Притеснения за сигурност – това са случаите, когато има съмнения за бомбени вещества на борда, самолетът е бил е отвлечен, някой багаж е отстранен поради съмнения относно съдържанието му или някой пътник представлява опасност за останалите.
  • Метеорологични условия – когато атмосферните условия са лоши и не е препоръчително да се предприема полет.
  • Стачка – подобни примери в историята на авиацията има много. Когато част от персонала на дадена авиокомпания или на летището стачкува, превозвачът не е задължен да изплаща обезщетения.
  • Медицински проблем – в случай на пострадал или тежко болен член от екипажа, въздушният превозвач не дължи обезщетение.
  • Сблъсък с птица или ято птици – въпреки, че не звучи като нещо често срещано, само за последната година, щетите, нанесени на самолети от птици, възлизат на над 1.2 милиарда евро.
  • Технически дефект, за наличието на който е виновен производителят на самолетната машина или на дадена част.
    Ето и няколко причини, които, макар и да звучат като „извънредни“, не освобождават въздушния превозвач от това да дължи обезщетение:
  • Технически проблем – в случаи, когато проблемът се дължи на забавяне с поддръжката по вина на авиокомпанията.
  • Когато въздушният превозвач не успее да подготви самолета за излитане (поради липса на правилна документация напр.)

Ако сте проживявали отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение с помощта на нашия Калкулатор. Ако пък не сте сигурни, дали дадена причина се квалифицира като „непредвидена“ и извинява авиокомпанията от това да Ви плати обезщетение, се свържете с нас с подробности за казуса си и ще се радваме да помогнем.