Erasmus öğrencilerine 10 tavsiye
Erasmus gezisine mi gidiyorsunuz? Bilmeniz gereken her şey burada.
Erasmus'a gitmeden önce atılacak çok önemli adımlar vardır. ClaimCompass ekibi sizin için önemli olacak tavsiyelerini aşağıda sıraladı.
1. ISIC kartı çıkartmayı unutmayın!
ISIC nedir? ISIC İngilizce'de International Student Identity Card veya türkçede Ulusarası Öğrenci Kimlik Kartı’dır. Peki, ISIC kartı ne işe yarar? ISIC Kartına sahipseniz yaklaşık 130 farklı ülkede 150.000’den fazla öğrenci indirimlerinden yararlanabilirsiniz. Avrupa’nın çoğu şehirlerinde ISIC kartı ile indirimli ulaşım kartı ve Erasmus kurumuyla anlaşmalı marketlerde alışveriş yaparken indirimli gıda ürünleri alabilirsiniz. Böylece cebinizde daha fazla para kalabilir.
2. Erasmus’a gideceğiniz şehrin ve üniversitenin Erasmus facebook sayfalarına üye olun!
O şehrin veya üniversitenin Erasmus facebook sayfalarına üye olunca buluşacağınız yeni arkadaşları tanıma şansınız olacak ve konaklama bulmanızda kolaylaşacaktır. Bazı Erasmus öğrencileri seyahate çıkmadan önce Erasmus facebook sayfalarında seyahate beraber gidebilecek yeni arkadaşlar arıyor. Siz de aynı günlerde seyahate çıkmayı planlıyorsanız, Facebook'ta Erasmus sayfalarında yeni beraber gezilere gidecek, deneyimlerinizi paylaşacak ve arkadaşlık kuracak yeni kişiler tanıma şansınız olur.
3. Seyahatinizi daha kolay ve eğlenceli hale getirmek için akıllı telefonlardaki bazı uygulamalar indirmenizi tavsiye ederiz!
Büyük bir olasılıkla seyahate çıkınca yanınızda bulunması gereken şeylerden aklınıza ilk gelen akıllı telefondur. Günümüzde hemen hemen herşey için Google Play'de veya Apple Store'da bir uygulama bulunmaktadır. Tabii seyahat uygulamaları da istisna değildir. Gideceğiniz yerin kültürünü, görülecek yerlerini, ulaşımını vs. oraya gitmeden öğrenebilirsiniz. Mobil uygumaları indirdiğinizde seyahatiniz sorunsuz olma ihtimali de yükslir.
4. Seyahatinizi dikkatle planlayın ve tüm seyahat belgeleri güncel olduğundan emin olun!
Gitmeden önce banka hesabınızda ve kredi kartınızda bulunan para miktarını tekrar kontrol edin ve kesinlikle gideceğiniz ülkede banka kartlarınızı kullanabileceğinizden emin olun. Bazı ülkelerde yanınıza almayı düşündüğünüz kredi kartınız tanınmayabilir veya kabul edilirse tutulacak komisyon çok yüksek olabilir. Yurtdışındayken yapabileceğiniz hataları aklınızda tarayıp gitmeden önce bu hataları ortaya gelirse nasıl çözülebileceğini iyi düşünün.
Belki size tuhaf gelebilir ama seyahate gitmeden önce pasaportunuzun son geçerlilik tarihini ve gideceğiniz ülkeye [vize] uygulayıp uygulamadığından emin olun. O ülkeye gidebilmeniz için vize gerekiyorsa tekrar vizenin son kullanış tarihini kontrol edin. Her zaman dönüşünüz vizeniz bitmeden 2-3 gün olmasını planlayın. Ayrıca gideceğiniz ülkedeki Türkiye Büyükelçiliği'nin internet sayfasını ziyaret edip kayıp pasaport veya benzeri aksiliklerle karşılaştığınızda neler yapmanız gerektiğini öğrenin.
5. Bagajınızı akıllıca hazırlayın!
Uçuş sınıfınıza göre sadece el bagajı alma hakkınız varsa o zaman ona göre hazırlayın. Eğer çok az diyorsanız, biletinizi almadan önce bunu iyice düşünün ve uçuş sınıfınızı bagajlarınıza göre alın veya biletinizi aldıysanızi, internet üzerinden ekstra bagaj ekleyin. Aksi halde havalimanına gittiğinizde kuşkusuz büyük bir miktar ödemeniz gerekecektir.
6. Erasmus bursunuz hesabınıza tam ne zaman geçeceğini ve miktarını üniversitenizdeki Erasmus kurumuna sorun!
Erasmus bursunun miktarıyla ilgili sorular öğrenciler tarafından en çok sevilen ve Erasmus kurumda en sıkça sorulan sorulardır. Tabii yanıtlar her zaman farklıdır çünkü alacağınız Erasmus bursu gideceğiniz ülkenin yaşam standartına göre değişir. Erasmus programına katılan ülkeler hayat pahalılığına göre üç grupta sınıflandırılmıştır. Almanya, Fransa, Ingiltere gibi ilk gruba giren ülkeler ve Erasmus tarafından 500 Euro burs ayırmıştır. Çek Cumhuriyeti ve İspanya gibi ülkeler ikinci gruba giren ülkelerdir ve Erasmus öğrencilerine 400 Euro verilir. Slovenya, Slovakya veya Polonya gibi ülkeler üçüncü grupta yer alır ve bu ülkelere giden öğrenciler 300 Euro burs alma şansı vardır. Bursu alma süresi ise üniversitelere bağlıdır ve ödemeler için farklı yöntemler uygulanmaktadır.
Peki Erasmus sırasında ne yapılabilir diye sorarsanız tavsiyemiz bunlardır:
7. Sadece İngilizce'yi değil bulunduğunuz ülkenin dilini veya ikinci bir dil öğrenmeye çalışın!
Muhtemelen üniversitede ders göreceğiniz dil İngilizce'dir. Bu ne anlama gelir? İster istemez İngilizce dilini geliştireceksiniz. Üstelik yeni arkadaşlarınızla da İngilizce konuşacaksınız. Tabii yeni arkadaşlarınız farklı ülkelerden gelip farklı ana dilleri konuşuyor olacaklardır. Böylelikle İngilizce hariç bir dil daha öğrenme şansınız var ve tavsiyemiz bu durumdan yararlanmanız. “Bir dil bir insan iki dil iki insandır“ sözü boşa söylenmemiş sonuçta.
9. Yerel yemek kültürünü ve bulunduğunuz şehri keşfedin!
Hiç şüphe yok ki bir Türk vatandaşı yurtdışındayken en çok özleyeceği şey türk yemekleridir. Buna rağmen, bulunduğunuz ülkede sadece Türk lokantalarına değil, yerli mutfaktan yemekler yapan lokantalarda da beslenin. Yerel yemek kültürünü tanımadan o ülkeyi iyi tanıyorum diyemezsiniz çünkü bir ülkenin mutfağı insanları hakkında çok şeyi açıklar.
7. Sevdiklerinizle irtibatı kesmeyin!
SIM kartınız gittiğiniz ülkede çalışmıyorsa o zaman yeni bir SIM kart almanızı tavsiye ederiz. SIM kartlar heryerde kolayca bulunur o yüzden bu konuda endişe etmenize gerek yok. Asıl soru “Hangi operatörün SIM kartını kullanmalıyım?“ olmalı. Bu sorunun cevabı bulunduğunuz ülkeye göre değişir. Ama genellikle Vodafone SIM kartlar daha uygun görünüyor. Üstelik, bazı şirketler Vodafone dahi sadece mobil interneti olan SIM kartları satmaktadır. Bulunduğunuz ülkedeki herhangi bir operatör size böyle bir imkan sunuyorsa fazla düşünmeden hemen satın alın. Çok daha ucuz bir şekilde WhatsApp, Viber, Skype gibi uygulamalar kullanıp sevdiklerinizle irtibata istediğiniz anda geçebilirsiniz. Peki neden bu kadar önemli? İrtibatta kalma sebebi sadece sevdiklerinizi unutmamak için değil kültür şoku yaşarsanız ve kendinizi yalnız hissederseniz sevdiklerinizle yaşadıklarınızı, hislerinizi, deneyiminizi ilk başlarda paylaşarak kendinizi daha iyi hissetmeniz için.
10. Dönmeden önce hediyeler almayı unutmayın!
“Erasmus döneminde hayatımın en güzel günlerini yaşadım“ cumlesini belki de Erasmus’a giden arkadaşlarınızdan çok sık duymuşsunuzdur. Evet, bu kesinlikle gerçektir. Erasmus dönemi inanılmaz güzel hatırlarla dolu bir dönemdir. Ama döndüğünüzde Erasmus’tan sadece bu hatıralar kalacaktır. Bu hatıralar bitmesin diye size Erasmus dönemini hatırlatacak hediyeler alın. Hediye derken bulunduğunuz şehrinin simgesiyle t-shirt, hediyelik eşyalar gibi sadece kendinize değil Erasmus döneminin sonunda elinizde birazcık para kalmışsa sevdiklerinize de çam sakızı çoban armağanı birşeycikler götürün.
Son olarak, tabii Erasmus'e giderken veya Türkiye'ye dönerken uçuşunuz gecikir veya iptal edilirse ClaimCompass'ın yardımına başvurmayı unutmayıp, [email protected] adresimizden bize yazın, sorununuzun çözülmesi ve hak ettiğiniz tazminatı almanız için elimizden geleni yapalım! Belkide Erasmus bursunuza bizim de katkımız olur.