Uçuşum teknik arıza yüzünden ertelendiğinde tazminat alabilir miyim?

Uçuşunuz teknik arıza yüzünden aksadı mı? Bu durumda tazminat alma hakkınızın nasıl etkilendiğini burada görebilirsiniz.

Uçuşum teknik arıza yüzünden ertelendiğinde tazminat alabilir miyim?

Bir kaç hafta önce sizinle olağanüstü haller neler olduğunu ve niye olağanüstü hal durumunda tazminat alma hakkınız olmadığını paylaşmıştık. Bilmeniz gereken şu ki, çoğu havayolu şirketleri maalesef "olağanüstü hal" terimini oldukça sık öne sürüp bazı normal durumları da olağanüstü hal olarak göstererir ve tazminat ödemekten kurtulmaya çalışır. Böyle durumlardan en sık görülen ise uçakta teknik arızadır. Aslında uçakta teknik arıza AB 261/2004 Tüzüğü'nde havayolu şirketinin yanlışı olarak belirtilmiştir ve havayolu size tazminat ödemek zorundadır. Yani kısacası, uçak AB'ye veya AB'den teknik arıza yüzünden gecikmeli kalktıysa veya iptal edildiyse AB 261/2004 Tüzüğü'ne dayanarak 600 Euro'ya varan tazminat alabilirsiniz!

Çoğumuzun bildiği gibi uçuşlarda en sık görülen rötar veya iptal nedeni uçakta teknik arızadır. Aslında uçağın makinasında bir şeylerin arızalı olması ve zamanında tamir edilmememsi havayolu şirketinin sorumluluğudur. Örneğin sıkça görülen bir durum uçağın zamanında temizlenmiş olmamasıdır. Yukarıda da söylediğimiz gibi böyle durumlarda AB 261/2004 Tüzüğü'nde para tazminatı alma hakkınız olduğu belirtilmiştir. Eğer son 3 yılda teknik arıza yüzünden uçağınız rötar yaptıysa, uçuş seferiniz iptal edildiyse veya uçağa kabul edilmediyseniz Tazminat hesaplayıcımıza gidip, hak ettiğiniz tazminatın miktarını hesaplayabilirsiniz.

Geçmişte aslında teknik arızalar "olağanüstü haller" listesinde yer alıyordu. Fakat 18.09.2015 tarihinde AB mahkemesi KLM'e karşı açılan davada uçakta teknik arızaların bundan sonra olağanüstü hal olarak kabul edilmeyeceğini açıklamıştır. Davayı açan Ecuador'dan Hollanda'ya uçan ve teknik arıza yüzünden havalimanında 29 saat bekleyen bir yolcudur. KLM ilk önce uçuşun teknik arıza yüzünden tehir edildiğini öne sürerek yolculara tazminat ödemeyi reddetmiştir fakat AB Mahkemesinin kararı sonrası hem KLM hem tüm diğer AB kayıtlı havayolu şirketleri teknkik arıza yüzünden yaşanan uçuş aksaklıkları için para tazminatı ödemek zorunda kalır.

Eğer siz de son 3 yılda uçakta teknik arıza yüzünden havalimanında saatlerce beklemek zorunda kaldıysanız, tazminatınızı almanız için hala geç değildir! Bunun için tek yapmanız gereken Tazminat hesaplayıcımıza uçuşunuzla ilgili gereken bilgileri girip sonrasında ClaimCompass'ı vekil kılabileceğiniz vekaletname'yi imzalamanız. Bundan sonraki tüm işlemleri ücretsiz ClaimCompass üstlenir. Eğer vakanız hakkında emin değilseniz [email protected] adresimizden bize her zaman yazabilirsiniz. Çünkü ClaimCompass hak ettiğiniz tazminatın adresi!