Grev yüzünden uçağım ertelenince tazminat alabilir miyim?

Havalimanında grev yüzünden uçuşunuz mu aksadı? Bilmeniz gerekenler burada.

Grev yüzünden uçağım ertelenince tazminat alabilir miyim?

Avrupa'da her yıl binlerce uçuş hava taşımacılık şirketlerinin veya havalimanı personellerinin yaptığı grevler sonucu iptal ediliyor. Grev olağanüstü hal olmasına rağmen Avrupa Birliği 261/2004 Yönetmeliği'ne göre Hava taşımacılık şirketi tüm yolculara belirli servisler sunmalıdır. Bunların neler olduğunu ve grev halinde nasıl haklara sahip olduğunuzu aşağıda öğreneceksiniz.

Uçağım grev yüzünden geciktiğinde veya iptal olduğunda ne yapmalıyım?

Havayolu şirketinin temsilcileriyle iletişime geçin

Gecikme veya iptal hakkında en doğru bilgiyi alabilmek için müşteri iletişim hattını arayın veya havayolu şirketinin havalimanındaki ofis gişesine gidin. Havayolu şirketi çalışanları sizi gecikmenin kaç saat olacağından haberdar edecek ve ayni zamanda uçuşun iptal edildiğinde alternatif ulaşım da sunacaklardır. Uçuş iptal edildiğinde havayolu şirketi bilet ücretinin tamamını iade etmeli veya seyahatinizin son varış noktasına kadar alternatif ulaşım teklif etmelidir. Son aylarda çoğu havayolu şirketleri yolcularını grev olacağından bir kaç gün önceden haberdar ederek paralarını iade etme teklifinde bulunur veya grevden önce başka bir güne uçuş bileti almalarını tavsiye eder. Eğer gişe kuyruğunda beklemeniz veya telefon görüşmeleriniz başarıyla sonuçlanmazsa, bizim tavsiyemiz havayolu şirketini sosyal medyalarda etiketleyerek çalışanların dikkatini çekmeniz. Havayolu şirketinin Facebook sayfasına yorum bırakın veya tweet'leyin. Çoğu zaman havayolu şirketleri rezil olmasın diye çalışanlar anında cevap vermeye ve sorunun çözülmesine gayret ederler.

Haklarınızdan haberdar olun

Uçuşun 2 saatten fazla gecikmesi halinde hava taşıma işletmesi yolculara ikram ve haberleşme haklarını teklif etmek zorundadır. Bir veya daha fazla gece konaklama gerektiğinde, otel veya uygun bir konaklama masraflarınıda da karşılaması gerekir. Maalesef 261/2004 Avrupa Yönetmeliği'ne göre havayolu şirketi çalışanlarının veya havalimanı personelinin yaptıkları grevler "olağanüstü hal" olarak geçer ve hava taşıma işletmesi tazminat ödemek zorunda değildir.

ClaimCompass'tan tüyolar

Yukarıda yazılanlardan başka, unutmamanız gerekenler:

Gecikme veya iptal sonucu ortaya çıkan tüm ödemelerden faturalarınızı saklayın. Son varış noktasına vardığınızda havayolu şirketinin Müşteri iletişim merkezine faturaları göndererek tüm masrafların iade edilmesini talep edebilirsiniz.

Havalimanında bulunan gişede çalışanlar size alternatif ulaşım sunmaktan başka yetkileri olmasa da, Müşteri iletişim merkezi özür olarak gelecek uçuşlarınız için bonus uçak bileti kredisi teklif edebilir. Bazen bir şişe şarap bile özür hediyesi olabiliyor, Lufthansa'nın bizim memnun müşterilerimizden birine verdiği gibi mesela!

Eğer belirli bir durumda sorularınız olursa ve haklarınız ne olduğundan emin değilseniz her zaman ClaimCompass'a yazabilirsin - yolcu haklarınızın ne kadar değerli olduğuna tüm kalbimizle inanıyoruz!