/ Блогът на ClaimCompass

9 съвета за намиране на по-евтини самолетни билети

Едва ли някога процесът на закупуване на самолетен билет е бил по-опростен от сега. Онзи ден оставих 4-годишния си племенник да си поиграе с таблета ми и за по-малко от 5 минути вече беше попаднал в приложението на Expedia и за малко да ни прати в Йоханесбург на извънредна почивка. И докато закупуването на самолетни билети става все по-достъпно, уви, не можем да кажем същото за цените им. По-долу Ви предлагаме няколко съвета за това как да продължите да пътувате, без да ви се налага да продавате телевизора си.

1. 24-часовото правило

След като резервирате билета си, върнете се на сайта ден по-късно и проверете цената. Ако тя се е понижила, по закон имате право да анулирате цялата резервация без допълнителни такси, след което да я купите на новата, по-ниска цена. Да, това важи и за т.нар. "non-refundable" билети, стига да спазите 24-часовия период. Препоръчително е да звъннете директно на авиокомпанията.

2. Skiplagged

Директните полети често са по-скъпи от тези с прекачвания. Сайтът Skiplagged е оптимизиран за намиране на най-евтиния билет между две дестинации, без значение от броя на прекачванията. Тайната на търсачката се състои в нейния неконвенционален принцип: например, искате да летите от Ню-Йорк до Амстердам. За да намери възможно най-евтиния вариант, търсачката може да Ви предложи вариант с билет от Ню Йорк до Хюстън с прекачване във Вашингтон. Но вие не отивате във Вашингтон. Всъщност търсачката вече знае това и по тази причина ви намира трети полет Вашингтон – Амстердам, като предвижда, че реално няма да се явите за полета Вашингтон – Хюстън, за най-голямо съжаление на Тексаските каубои. Именно този нестандартен подход накара American Airlines да заведат дело срещу 22-годишния създател на Skiplagged.

3. Полети с прекачвания

И докато сме на темата с полетите с прекачвания – това е страхотна възможност за кратка стратегическа почивка и разглеждане на някой град, в някои случаи за сметка на авиокомпанията. Така например, ако резервирате билет с Turkish Airlines с прекачване в Истанбул и планирате полетите така, че връзката Ви е чак на следващия ден, компанията ще покрие нощувката ви. Друг подобен пример е Iceland Air: въпреки че компанията не покрива разходите по настаняване, билетът може да бъде резервиран с прекачване в Рейкявик и престой от няколко дни без допълнително заплащане.

4. Светът е голям и нови дестинации дебнат отвсякъде

Какво преследвате: дестинацията или цената? Ако сте готови за приключение и не сте религиозно обвързани с конкретна дестинация, търсачките като тази на Kayak Explore ще ви бъде от полза. Ще спестите някой и друг лев и ще изненадате себе си с някоя нова и може би неочаквана дестинация.

5. Ранно пиле, рано пее

Вечерта преди полета, легнете си по-рано. Сутринта, направете си по-силно кафе. Полетите в 7ч. сутринта са по-евтини от тези в 10ч. Същото се отнася и за търсенето на билети онлайн. Много от търсачките публикуват по-ниски тарифи рано сутрин, когато трафикът на сайтовете им е най-нисък.

6. Не отписвайте промоциите

Често се отнасяме скептично към всичко, което е обозначено като „промоция” и това е напълно обяснимо. Но също така е и факт, че притиснати от обстоятелствата, авиокомпаниите нерядко драстично свалят цените си, за да успеят да продадат достатъчно билети и да оправдаят разходите си. Типичният сценарий са промоции, публикувани във вторник или сряда със заминаване в петък или събота.

7. Информирайте се за правата си и ги прилагайте

Самолетният билет представлява вид договор. Когато този договор е нарушен по вина на авиокомпанията, Вие сте в пълното си право да търсите обезщетение под една или друга форма. Освен закона за обезщетение при отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет, според който авиокомпаниите се задължават да изплащат от 250 до 600 евро на потърпевшите пътници, съществуват и други регламенти. Авиокомпанията е длъжна да ви предостави две безплатни обаждания до всяка точка на света, храна и напитки, а ако закъснението трае много дълго, да покрие разходите Ви за транспорт и нощувки. В зависимост от авиокомпанията, нерядко можете да се сдобиете и с ваучер за отстъпка от следващия Ви полет.

8. Тръгнете в сряда, не в петък

Болшинството изследвания и анализи доказват, че един от най-евтините дни за пътуване е сряда. Една от причините е, че в сряда предлагането е по-високо от търсенето, което има негативен ефект върху цената, и положителен върху вашият бюджет. От друга страна, петък се оказва най-скъпият ден за пътуване.

9. Следете социалните мрежи

Twitter и Facebook са два страхотни начина да следите най-горещите оферти от авиокомпаниите и туроператорите. Колко пъти влязохте във Facebook днес? А колко пъти бяхте на страницата на някоя авиокомпания? Именно.

9 съвета за намиране на по-евтини самолетни билети
Share this