Τι να κάνεις για να περνάς πάντα τέλεια στα ταξίδια σου και να γλιτώσεις τυχόν αναποδιές!

Τι να κάνεις για να περνάς πάντα τέλεια στα ταξίδια σου και να γλιτώσεις τυχόν αναποδιές!

Ρωτήσαμε φίλους μας, έμπειρους και μη ταξιδιώτες να μας δώσουν τις συμβουλές τους από τα ταξίδια τους! Μέσα από τις υπέροχες εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί μας, καταφέραμε να συνοψίσουμε τα βασικά σημεία, τα οποία ευχόμαστε να ομορφύνουν και να διευκολύνουν και τα δικά σας ταξίδια!

Γνώρισε τους ντόπιους!

Αφιέρωσε στιγμές από το ταξίδι σου μιλώντας με ντόπιους κατοίκους και όχι συνέχεια με ξένους ή τουρίστες. Βασικά αγγλικά μιλούν πλέον στα περισσότερα μέρη του πλανήτη, καθώς η γλώσσα του σώματος σε συνδυασμό με χειρονομίες μπορεί να διευκολύνει τις συζητήσεις!

Οι άνθρωποι και η επαφή μας με αυτούς, εμπλουτίζουν πολύ περισσότερο τη ζωή μας και τα ταξίδια μας, απ’ ότι τα αξιοθέατα.

Πεζοπορώντας από το Λάος στη Μιανμάρ, γνώρισα κάποιους από τους πιο γλυκούς, ήρεμους και ευτυχισμένους ανθρώπους στη ζωή μου. Δε θα ξεχάσω πόσο μεγάλη εντύπωση μου έκανε η λιτότητά τους. Βγαίνοντας έξω από τα νερά μου, γνώρισα 2 από τους καλύτερους μου φίλους! Guilherme, BR

Δημιούργησε αντίγραφα σημαντικών σου εγγράφων!

Ταξιδεύοντας μπορεί να συμβούν πολλά, όπως για παράδειγμα να χάσεις, να σου κλέψουν ή να καταστραφούν βασικά έγγραφά σου. Σκέψου το για λίγο… Έχεις φωτοτυπία που να πιστοποιεί ποιος/ποια είσαι σε περίπτωση που μείνεις χωρίς ταυτότητα ή διαβατήριο; Έχεις κάπου καταχωρημένους σημαντικούς τηλεφωνικούς αριθμούς εκτός από το κινητό σου σε περίπτωση ανάγκης; Διαθέτεις κάποιο αντίγραφο που να αποδεικνύει πως έχεις ασφάλεια υγείας;

Αν η ιδέα να ξεμείνεις στο πουθενά χωρίς έγγραφα, κινητό και λεφτά σου φαντάζει πιθανό και ρεαλιστικό σενάριο, φρόντισε να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας προτού ξεκινήσεις για οποιοδήποτε ταξίδι.

Έφτιαξα βαλίτσα, με τα απαραίτητα, ξέρεις, τρία ζευγάρια παπούτσια, 5 φορέματα, 4 μαγιό, καλλυντικά, αξεσουάρ, 2 πετσέτες θαλάσσης, κάμερα, το αγαπημένο μου καπέλο, και πετάχτηκα Μοντενέγκρο για 5ημέρες, να χαρώ τη θάλασσα και τον ήλιο. Τη δεύτερη μέρα όμως μου κλέψανε το κινητό, πορτοφόλι και το τσαντάκι μου με τα έγγραφά μου. Έμεινα ακόμη 4 μέρες, ξόδεψα πολλά χρήματα και υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία έως ότου πιστοποιήσω το ποια είμαι και καταφέρω να παραλάβω προσωρινή άδεια ώστε να μου επιτραπεί να επιστρέψω πίσω. Ευτυχώς θυμόμουν απ' έξω τον αριθμό της μητέρας μου! Έξαλλη η μαμά! Έτσι λοιπόν πήρα το μάθημά μου και δημιούργησα την απόλυτη συλλογή προσωπικών εγγράφων! Francesca, ΙΤ

Σωστό πακετάρισμα!

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες ταξιδιωτών. Αυτοί που ετοιμάζουν βαλίτσα 3 μέρες νωρίτερα και αυτοί που πακετάρουν μερικές ώρες νωρίτερα από την πτήση τους!

Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει ένας τρόπος να πακετάρεις, ούτε συγκεκριμένα αντικείμενα που πρέπει να πάρεις ή να μην πάρεις μαζί σου. Ο καθένας μας έχει τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις.

Το σημαντικό είναι να δώσεις προσοχή και λίγο χρόνο για την προετοιμασία της βαλίτσας σου προτού ταξιδέψεις ειδικά σε ένα νέο προορισμό. Βασικά σημεία που επηρεάζουν τις αποφάσεις σου μπορεί να είναι ο καιρός, η κουλτούρα και ανεκτικότητα της περιοχής που ταξιδέυεις όσον αφορά την ενδυμασία καθώς και ο λόγος του ταξιδιού σου.

Αν σε διευκολύνει, κάνε μία λίστα λίγες μέρες πριν το ταξίδι σου με τα πράγματα που θέλεις να πάρεις μαζί σου. Καθώς ετοιμάζεις τη βαλίτσα σου, συμβουλέψου τη λίστα σου ώστε να μη ξεχάσεις τίποτα. Συμβουλή: Άπλωσε τα πράγματα που προορίζονται για τη βαλίτσα σου καθώς και τα χρήματα που σκοπεύεις να πάρεις μαζί σου στο κρεβάτι σου, προτού τα πακετάρεις. Ωραία! Τώρα άφησε πίσω τα μισά ρούχα ρούχα σου και πάρε τα διπλά χρήματα μαζί σου!

Για περισσότερες ιδέες σχετικά με την ιδανική και απαιτούμενη προετοιμασία αποσκευής, διάβασε το σχετικό μας άρθρο.

Ενώ ταξιδεύω συχνά με πολύ μικρό προϋπολογισμό, ο ταξιδιωτικός εξοπλισμός μου μπορεί να είναι πολύ ακριβός. Θέλω να είναι λειτουργικός, ελαφρύς και άνετος. Δε θέλω να αντικαθιστώ κάθε λίγους μήνες τον κατεστραμμένο ή εξαντλημένο μου εξοπλισμό. Τα υπόλοιπα δεν με ενδιαφέρουν! Αυτοσχεδιάζω! Anthony, FR

Αυτοσαρκάσου!

Τις περισσότερες φορές που ταξιδεύουμε σε ένα νέο προορισμό, φαινόμαστε πρωτάρηδες και αστείοι, αφού κάθε μέρος είναι διαφορετικό και μας παρέχει μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Αντί να ντρέπεστε λοιπόν, γελάστε! Γελάστε με τις πράξεις σας, επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει λάθη και μην τον παίρνετε πολύ στα σοβαρά!

Καθώς ταξιδεύαμε με το φίλο μου στην Ταϊλάνδη, στο καραβάκι για τα νησιά Πι Πι πηγαίνοντας από Πουκέτ, εξέφρασα προφανώς πολύ τσιριχτά τον ενθουσιασμό μου για τα υπέροχα νερά και ομορφιά που αντίκριζα, που ο ‘καπετάνιος’ άρχισε να μιμείται τη φωνή μου και να με πειράζει! Προφανώς του έκανε μεγάλη εντύπωση! Γελάσαμε πολύ! Χριστίνα, GR

relaxed travel

Επισκέψου έναν τόπο τη φορά!

Μην προσπαθήσεις να γεμίσεις 6 χώρες σε 6 εβδομάδες ταξιδιού. Μάθε για δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνονται στον ταξιδιωτικό σου οδηγό και συνάντησε ντόπιους.

Μπορούμε να πούμε ειλικρινά ότι καμία από τις καλύτερες ταξιδιωτικές μας εμπειρίες δε συνέβη μέσα στις πρώτες μέρες που φτάσαμε κάπου!

Πέρνα περισσότερο χρόνο σε λιγότερα μέρη και επένδυσε στο να πάρεις κάτι άυλο μαζί σου φεύγοντας. Μια νέα γλώσσα, νέες γνωριμίες, νέες εμπειρίες, μία νέα εντύπωση για τη ζωή και τους ανθρώπους. Αφιέρωσε χρόνο και αφέσου στο ταξίδι!

Για πρώτη φορά δεν είχα καμία προσδοκία, καμία απαίτηση και δεν είχα οργανώσει τίποτα. Απλά πέταξα και βρέθηκα στο Μπαλί, ένα μέρος γεμάτη ομορφιά, κρυμμένα μυστικά, παραδόσεις, υπέροχους ανθρώπους και απολαυστικό φαγητό. Πέρα από τις απίστευτες εμπειρίες που κέρδισα, την 12η ημέρα των διακοπών μου έγινε πρόταση για μία νέα δουλειά πίσω στο Βερολίνο όπου έμενα. Μετά από 1 ½ μήνες, επέστρεψα και ξεκίνησα στη νέα μου δουλειά, όπου είμαι ακόμη εκεί, τόσο ευχαριστημένη και ευγνώμων για αυτό την ευκαιρία που μου δόθηκε. Michele, DE

comfort zone

Μην περιμένεις τα πράγματα να είναι όπως στο σπίτι σου!

Αν θέλεις τα πάντα να είναι όπως είναι και στο σπίτι σου, τότε ποιος ο λόγος να πας οπουδήποτε;

Ταξίδεψε με ανοιχτό μυαλό και μάθε να δοκιμάζεις νέα πράγματα όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, όπως τη δοκιμή νέων πιάτων (κάτι που λέει πολλά για έναν πολιτισμό), την επίσκεψη σε ναούς διαφορετικής θρησκείας ή ιδεολογίας, και τη συμμετοχή σε νέες δραστηριότητες.

Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που άλλες κουλτούρες θα σε σοκάρουν. Μην τις κρίνεις. Όταν συμβεί αυτό, σκέψου και πες: "Δεν είναι ενδιαφέρον; Ας μάθω περισσότερα!"

Η πρώτη φορά που πήγα στο Μεξικό ήταν το 2014, μαζί με την κοπέλα μου από Αργεντινή. Εκεί, αφού παραγγείλεις τα τάκος (όπου οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε τάκος για τους μεξικανούς) και τα λαχταριστά μπουρίτος σε ρωτάνε ποιο είδος σάλτσας προτιμάς. Από ήπια γεύση καυτερού έως και σούπερ καυτερό. Εγώ χωρίς να ξέρω ο κακόμοιρος, απαντώ middle (μεσαία). Έως και σήμερα, ακόμη κλαίμε από τα γέλια όταν θυμόμαστε τον καυτό ιδρώτα που με έλουσε μετά από την πρώτη επαφή μου με την poblano (είδος πιπεριάς)! **Jens, NL **

Είχατε ποτέ καθυστέρηση, ακύρωση ή υπερκράτηση της πτήσης σας; Διεκδικήστε την αποζημίωσή σας τώρα!