/ Блогът на ClaimCompass

Самолетно пътуване на непълнолетни пътници

Ако самите Вие сте непълнолетен пътник или искате да организирате пътуването на своето дете или тийнейджър, в тази статия ще намерите отговорите на най-често задаваните въпроси по темата.
Непълнолетните деца могат да пътуват в чужбина само със съгласието на родителите, което се удостоверява чрез нотариално заверена декларация, подписана и от двамата родители. Детето трябва да разполага с валиден паспорт, а по време на изпращането и посрещането трябва да присъства негов придружител.

Задължителен придружител при нискотарифните авиокомпании

При авиокомпании като Wizz Air, easyjet и Ryanair децата не могат да пътуват без придружител, като не се предлага възможност за наемане на такъв. Всеки от нискотарифните превозвачи има различни правила за летене на непълнолетни пътници:

  • Wizz Air: деца под 14 г. трябва да пътуват с придружител, навършил 16 години. Лица на 14 или 15 г. могат да пътуват сами, но не могат да бъдат придружители на по-малки от тях.
  • easyjet: деца под 14 г. трябва да пътуват с придружител, навършил 16 г.
  • Ryanair: деца под 16 г. трябва да пътуват с придружител, навършил 16 г.

Услугата „придружител“

Повечето от останалите авиокомпании предлагат услугата „придружител“, която Ви дава възможността да наемете избран служител, който да бъде с детето Ви през цялото пътуване – от гишето за чекиране до излизането от летището на пристигане.
Тази услуга се предлага срещу заплащане на допълнителна такса към самолетния билет и изисква попълването на специален формуляр, в който се заявява съгласието на двамата родители за този вид пътуване и се посочва контактна информация на лице, което да посрещне детето на летището на пристигане.

Ако пътуването на Вашето дете включа полет с прекачване, то ще бъде отведено до специално обособена трансферна зона, в която има играчки, занимания, храна и напитки.

Кои деца могат да пътуват с нает придружител?

При повечето авиокомпании децата трябва да са поне на 4-5 годишна възраст за да използват услугата „придружител“. Проверете изискванията на конкретната авиокомпания, преди да поръчате услугата. Заявката на придружител обикновено става още при резервирането на билета.

Удобства на борда

При много авиокомпании малките деца на борда получават занимания като книжки за оцветяване и пъзели, а при полети на по-дълго разстояние системата за забавление на полета (телевизионни и интерактивни екрани) съдържа детски програми.

Багаж при непълнолетни пътници

Непълнолетните пътници и децата, пътуващи с придружител, имат право на същото количество багаж като останалите пътници. Само при бебета до 2 годишна възраст, които пътуват в скута на възрастен без свой отделен самолетен билет, има ограничения за допълнителния багаж.

Самолетно пътуване на непълнолетни пътници
Share this