/ Блогът на ClaimCompass

С пари щастие се купува, стига да ги похарчите за пътешествие

Често чуваме, че щастие с пари не се купува. И докато повечето от нас прекарват живота си в търсене на щастието и го намират в комбинация от преживявания, любими хора, места и дейности, един от вечните въпроси по темата остава: каква е ролята на парите в това отношение?

Обикновено смятаме, че по-големите финансови възможности водят до по-радостен начин на живот. Според различни проучвания това действително е така, но, как инвестираме средствата си, оказва сериозен ефект върху удовлетворението, което получаваме.

„Комфортът е един от враговете на щастието“ твърди Д-р Томас Гилович, професор по психология в Университета в Корнуел, който е прекарал повече от двадесет години, изучавайки зависимостта между парите и щастието. Д-р Гилович казва и: „Купуваме си неща, за да се почувстваме щастливи, и успяваме, но само за кратко. Бързо свикваме с новите си придобивки и те спират да ни носят радост.“

И действително е така - присъщо ни е да харчим за материални предмети, вместо да инвестираме в преживявания като околосветското пътешествие на живота си.

Добрата новина е, че никога не е късно да се отдадем на приключение

Доказано е, че пътешествията и натрупания от тях опит оказват по-голямо въздействие върху чувството ни за пълноценност. Тези моменти стават част от нас, променят ни като личности и ни обогатяват.

Затова следващия път, когато чуете, че щастието не може да бъде купено с пари, не отлагайте повече планирането на следващото си приключение!