/ Блогът на ClaimCompass

Съд присъжда обезщетение при закъснение, причинено по вина на пътник

Съд в Бирмингам отрежда на авиокомпанията Томас Куук да изплати по €250 обезщетение на четирима пътници след 9 часово закъснение, което те са преживели през 2014 г. В деня на случилото се, авиокомпанията е предоставила на чакащите само по един ваучер за €5 за храна и напитки на летището и по-късно е отказала да изплати парични обезщетения в отговор на индивидуалните жалби на пътници.

Закъснението е станало в резултат на проблем, причинен от пътник на борда. При качване в самолета, пътникът непредумишлено е повредил една от дръжките на вратата на машината, заради което вратата на самолета не е могла да бъде затворена. Техническият екип на авиокомпанията е поръчал нови части, които да бъдат монтирани преди излитането на самолета да бъде отново възможно. Според защитата на авиокомпанията в съда, това обстоятелство трябва да бъде сметнато за "непредвидено" и Томас Куук няма вина за закъснението.

В решението си, съдията от Бирмингам отсъжда, че авиокомпанията не се е погрижила за пътниците на полета и че единствено тя има отговорност да поддържа операционната ефективност на флотата си. Независимо, дали техническият проблем е бил причинен от пътник, друго лице или от собствените служители на Томас Куук, Регламент 261/2004 се прилага и засегнатите пътници имат право на обезщетение за причиненото неудобство. В конкретния случай, повредата е била причинена случайно и пътникът, отговорен за нея, не е действал с умисъл и не е целял да забави излитането на полета.

Това развитие на съдебната практика е особено значимо за нискобюджетни авиокомпании, които натоварват графика на повечето си машини и оставят много малко време между полетите си. При тях, проблем преди излитането на един от полетите на даден самолет може да предизвика верижна реакция и да забави всички следващи полети за деня.


Имам ли право на обезщетение?####

Ако и Вие сте преживявали отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение с помощта на нашия Калкулатор. Ако пък не сте сигурни дали дадена причина се квалифицира като „непредвидена“ и извинява авиокомпанията от това да Ви плати обезщетение, се свържете с нас с подробности за казуса си и ще се радваме да помогнем.