/ Блогът на ClaimCompass

Какви са правата ми при отменен полет?

Както при закъснял полет, така и при отменен такъв, правата на всеки един пътник, отпътуващ от летище на територията на ЕС или кацащ в рамките на Съюза, Исландия, Норвегия или Швейцария, са гарантирани от Европейски Регламент 261/2004. Той важи за всяка една авиокомпания, независимо, дали е нискобюджетна, или не.

Според горепосочения Регламент, има значение кога авиокомпанията ви е уведомила за отмяната на полета.

Ако получите уведомление поне 2 седмици преди вашия полет, тогава въздушният превозвач не ви дължи обезщетение. Въпреки това, авиокомпанията трябва да предложи алтернативен полет, който да бъде възможно най-скоро или на по-късна (избрана от вас) дата. Другата опция, която имате, е да ви бъде възстановена цялата сума, която сте платили на авиокомпанията предварително за билета.

При условие, че въздушният превозвач ви уведоми за отмяната на полета между 1 и 2 седмици преди него, отново имате право на алтернативен такъв или пълно възстановяване на сумата, дадена за билет. Ако изберете първия вариант, авиокомпанията е длъжна да ви осигури полет, който да тръгва не повече от 2 часа преди първоначалния ви час на заминаване и да пристига не по-късно от 4 часа спрямо планирания предварително час на кацане. В случай, че въздушният ви превозвач не изпълни горните условия, имате право на обезщетение, което се определя според разстоянието на полета (до 1500км. – 250 евро; между 1500км. и 3500км. – 400 евро; над 3500км. – 600 евро). Ако авиокомпанията, обаче, докаже, че отмяната на полета е станала при извънредни обстоятелства като лошо време, стачка или заплаха за сигурност, компенсацията няма да бъде изплатена.

Ако бъдете уведомени за отмяната на полета ви по-малко от 7 дни преди него, отново имате същите 2 опции както и при горните ситуации, но с малка разлика. При избор на алтернативен полет, авиокомпанията ще бъде задължена да направи така, че да излетите не по-късно от 1 час от първоначалния ви час на тръгване, както и да подсигури пристигане в рамките на 2 часа спрямо предварително планирания час на пристигане. Ако това не бъде изпълнено, имате право на обезщетение, като условията за него са същите като тези, описани горе (до 1500км. – 250 евро; между 1500км. и 3500км. – 400 евро; над 3500км. – 600 евро). Разбира се, винаги можете и да поискате пълно възстановяване на сумата, която сте платили за билета.

Какво да правя, ако при пристигането ми на летището разбера, че полетът ми е отменен?

В такава ситуация всеки пътник има право на грижа от страна на авиокомпанията, която е избрал. Това означава, че му се полагат храна, напитки, настаняване в хотел (което включва и безплатен транспорт от и до него) и 2 телефонни разговора/факса/имейла. Освен това, въздушният превозвач е длъжен да предложи алтернативен полет, възстановяване на сумата, дадена за билет или полет до различно от предварително избраното летище, откъдето да се направи трансфер до желаното такова или друго близко място (в този случай транспортните разходи отново се покриват от авиокомпанията).

Ако тези условия не се подсигурят, превозвачът отново е длъжен да изплати обезщетение, което е описано горе. Въпреки това, обезщетението може да бъде намалено с 50% тогава, когато авиокомпанията успее да предложи алтернативен полет с разлика от 2 до 4 часа от пристигането спрямо планирания такъв (2 часа – полет до 1500км; 3 часа – между 1500км и 3500км; 4 часа – над 3500км).

Имайки предвид, че само в рамките на ЕС всеки ден се отменят средно между 120 и 150 полета, е важно да бъдем подготвени за всякакви ситуации, знаейки и отстоявайки правата си.


Ако и Вие сте преживявали отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение с помощта на нашия Калкулатор.

Какви са правата ми при отменен полет?
Share this