Отказан достъп: получете обезщетение, когато ви е отказан достъп до полет с дублирани места

Получете своето обезщетение в съответствие с Регламент (ЕО) № 261/2004 при отказан достъп до борда на самолета

Отказан достъп: получете обезщетение, когато ви е отказан достъп до полет с дублирани места

За авиокомпаниите вече е честа практика да продават повече места от свободните на определени полети. В подобни ситуации компанията може да откаже достъп до борда на самолета на някои пътници. По този начин обаче, при определени обстоятелства превозвачът дължи обезщетение в размер на до 600€.

Защо компаниите продават повече билети отколкото налични места има в самолетите?

Отговорът на този въпрос е кратък и прост: за пари. Възможността за по-големи печалби понякога би довела до ситуация, в която пътниците не получават това, за което са платили.

Защо се стига до ситуации на отказан достъп до борда?

За да си осигурят възможно най-големи печалби, компаниите се стремят към максимално затоварване на самолетите си.

В някои случаи продажбата на точно толкова билети, колкото са местата в самолета, не постига желания резултат. Защо?

Защото някои пътници не се качват на борда, макар и да са резервирали своите места. Авиокомпаниите са наясно, че определен брой от клиентите им просто не се появяват на летището като по този начин местата им остават празни.

От гледна точка на компаниите, така се пропуска възможността за печалбата на повече пари.

Затова те често решават да рискуват, продавайки повече билети отколкото са местата в самолета с предположението, че някои от пътниците няма да се качат. Очакването е, че в крайна сметка местата ще се окажат достатъчно за всички, а допълнително продадените билети ще увеличат печалбата.

Нека например си представим, че даден самолет има капацитет от 100 седалки. Авиокомпанията очаква, че петима пътници, които са закупили билет, няма да се качат. Затова превозвачът продава 105 вместо 100 билета.

Има обаче един проблем: изключително трудно е да бъдат направени подобни предположения с точност.

Да се върнем обратно на примера – съществува вероятността само двама души да не се появят, а не петима, както е очаквала компанията. При този случай ще имаме 103-има пътници, които ще искат да летят и имат валидни резервации. Самолетът обаче разполага с капацитет от само 100 седалки. Какво е решението? Да бъде свален единият пилот и част от кабинния екипаж?

Не. Компанията първо ще потърси доброволци, които да се откажат от местата си. В случай че такива няма, единственото останало решение би било да бъде отказан достъп на някои от пасажерите.

При подобни обстоятелства, всяка година на хиляди пътници бива отказан достъп заради продажбата на повече от реално съществуващия брой билети. Ако сте в подобна ситуация, знайте, че имате право да предявите иск за компенсация.

По-надолу ще получите детайлна информация относно получаването на обезщетение в случай на отказан достъп.

Отказан достъп: Какво представлява и защо се случва?

Веднага щом пътникът получи билета си или всеки друг документ, който потвърждава регистрацията му за полета, то той има “потвърдена резервация”. Отказът за достъп до борда се случва, когато пътникът стига навреме до изхода, водещ до самолета, но авиокомпанията му отказва достъп.

Съществуват и други случаи, свързани с отказан достъп, но при тях пътниците нямат правото да изискват обезщетение. Ако документите ви например не са изрядни или сте пристигнали твърде късно на изхода, то ще ви бъде отказан достъп до самолета, а Регламент 261/2004 няма да важи.

Дори и когато става въпрос за проблеми с пътническите документи или опасения, свързани със сигурността или здравословното ви състояние, то повечето регистрирани случаи на отказан достъп са предизвикани от продажбата на повече места от реалния им брой.

Тук е моментът да направим разграничението между доброволния и принудителния отказ за качване в самолета.

Ако смятате, че имате право на компенсация подайте иска си сега!

Как авиокомпанията решава на кои пътници да откаже бординг?

Авиокомпаниите са длъжни първо да потърсят доброволци, които да се откажат от местата си. В замяна, те биха получили вид облага – тя може да бъде под формата на пари, ваучер, безплатно пътуване, хотел, ъпгрейд в по-висока класа при следващ полет, бонус карта и т.н. При подобни случаи те се считат за пътници, които доброволно се отказват от местата си.

Стойността на облагите се определя от авиокомпанията. Затова ако решите да се откажете от мястото си, пригответе се да се пазарите, за да извлечете максимума от ситуацията!

Важно уточнение:

Ако искате да получите обезщетение за отказан достъп, не се отказвайте от мястото си доброволно. Така също бихте се отказали и от правото си на компенсация. Ето защо е важно да знаете и какво точно получавате ако се откажете – ако превозвачът ви предлага нещо, което за вас има по-висока стойност, то се съгласете само тогава!

Ако искате да получите обезщетение за отказан достъп, не се отказвайте от мястото си доброволно. Така също бихте се отказали и от правото си на компенсация правото си на компенсация. Ето защо е важно да знаете и какво точно получавате ако се откажете – ако превозвачът ви предлага нещо, което за вас има по-висока стойност, то се съгласете само тогава!

Ако липсват достатъчно доброволци, на всеки един от пътниците може да бъде отказан достъп – това се нарича принудителен отказ от страна на превозвача. При подобни обстоятелства авиокомпанията ще избере на случаен принцип пътниците, които да не допусне на борда.

Запомнете, че не може да бъде отказан достъп на пасажерите, които са със затруднено придвижване и техните придружители, както и на децата, които пътуват сами. Те са защитени от Регламент 261/2004.

Мога ли да получа обезщетение ако ми е отказан достъп против волята ми?

Да, можете да получите до 600€ за отказан достъп – повече информация ще намерите по-долу. Но това не е всичко.

Ако авиокомпанията ви откаже достъп против волята ви, то имате избор между 3 опции. Можете да поискате:

  • Да получите обратно стойността на билета си в рамките на 7 дни и обратен полет до оригиналната ви дестинация, ако имате нужда от такъв.
  • Да ви бъде резервиран нов полет до крайната ви дестинация в най-кратък срок. Ако няма възможни полети, авиокомпанията трябва да ви осигури алтернативен транспорт (автобус, влак, т.н.) и да плати билетите.
  • Да ви бъде издаден друг полет до крайната ви дестинация на по-късна дата по ваш избор.

Това са правата ви, свързани с връщането на стойността на заплатените от вас билети или премаршрутиране.

В допълнение, авиокомпанията трябва да се погрижи за вас – например да ви осигури храна и напитка, пропорционални на закъснението, както и настаняване и транспорт от и до хотел ако трябва да прекарате нощта в района на летището.

Но както споменахме – това не е всичко, на което имате право ако трябва да се откажете от мястото си против волята си!

Според Регламент 261/2004, имате право на обезщетение ако закъснението при достигането на финалната ви дестинация е над 3 часа:

Ако решите да не бъдете премаршрутирани на друг полет или приемете премаршрутиране, но достигнете крайната си дестинация поне 3 часа след времето, посочено с оригиналната ви резервация, то можете да изискате:

  • 250€ за полети, по-кратки от 1500 км
  • 400€ за полети между 1500 и 3500 км
  • 600€ за полети, по-дълги от 3500 км

Нямате право на обезщетение за отказан достъп в следните ситуации:

  • Не сте се чекирали навреме (крайният срок за регистрация е посочен в потвърждението ви за резервация, на уебсайта на авиокомпанията, както и на бордната ви карта);
  • Не сте достигнали до изхода навреме (отново – крайният срок трябва да е посочен в потвърждението ви за резервация, както и на бордната ви карта – всяка авиокомпания сама определя своята собствена политика в това отношение);
  • Не сте представили необходимите пътнически документи (например виза, която е необходима за посещението на дестинацията ви);
  • Представлявате риск за здравето или сигурността.

Европейският регламент счита, че тези случаи на отказан достъп не представляват отговорност на авиокомпанията, а ваша лична такава. По тази причина превозвачът не е задължен да изплаща обезщетения.

Както споменахме и по-рано, нямате право да получите компенсация и ако сами се откажете от мястото си.

Ако смятате, че имате право на обезщетение, подайте иска си сега!

Можете да предявите иск за обезщетение за отказан достъп и в САЩ

Калкулацията на размера на обезщетението е по-специфична в Европа, но добрите новини са, че може да имате право на по-голяма компенсация за отказан достъп на територията на САЩ!

Обезщетението варира и зависи от това дали полетът е вътрешен или международен (заминаващ от САЩ и пристигащ извън територията на страната).

Следващата стъпка е да калкулирате закъснението на крайната си дестинация ако сте били премаршрутирани. Ако решите сами да организирате пътуването си, то обезщетението ще представлява пълно връщане на сумата, която сте платили за билета си.

Размерът на компенсацията се определя от цената на билета ви.

Накратко казано, имате право на:

  • Нищо, ако пристигнете със закъснение, по-малко от 1 час, без значение дали полетът е международен или вътрешен;
  • 200% от стойността на еднопосочния билет до крайната ви дестинация (максимум 675$) за вътрешни полети със закъснение от между 1 и 2 часа и международни полети със закъснение от между 1 и 4 часа;
  • 400% от стойността на еднопосочния билет до крайната ви дестинация (максимум 1350$) за вътрешни полети със закъснение от поне 2 часа и международни полети със закъснение, по-голямо от 4 часа.

Прочетете свързаната страница, за да разберете повече за правата ви на пътници в САЩ.

Последни думи относно отказания достъп до борда на самолета

Точно както дългото закъснение и отменения полет, така и евентуален отказ до борда на самолета може да провали пътуването ви. Ако имате достатъчно време, то подготовката на резервен план за подобни случаи може да е добра идея.

Сега обаче вече знаете какво да направите ако ви е отказан достъп и как да изискате обезщетението си!