Πόση ώρα πριν την πτήση μου πρέπει να βρίσκομαι στο αεροδρόμιο;

Πόση ώρα πριν την πτήση μου πρέπει να βρίσκομαι στο αεροδρόμιο;

Το αιώνιο πρόβλημα - Πόση ώρα νωρίτερα πριν την αναχώρηση της πτήσης μου πρέπει να είμαι στο αεροδρόμιο;
Η μαμά μου νομίζει πως όλα τα αεροδρόμια είναι σαν αυτό της Κω, όπου φτάνει πάντα δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα, δεν έχει εκτυπώσει το εισιτήριό της και μεταφέρει μέλι στην χειραποσκευή της!
Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να καθορίσετε την κατάλληλη ώρα για να πάτε στο αεροδρόμιο ανάλογα με τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σας.

Η ώρα που θα ήταν καλό να φτάσετε στο αεροδρόμιο λοιπόν, εξαρτάται από κάποιους παράγοντες όπως:

Πετάτε εσωτερικά ή διεθνώς;
Πόσο μεγάλο είναι το αεροδρόμιο;
Ποια είναι η προγραμματισμένη ώρα της πτήσης σας;
Ταξιδεύετε με παραδοτέες αποσκευές που πρέπει να παραδοθούν στα ειδικά Check-in counters (Drop off baggage) ή ταξιδεύετε μονάχα με χειραποσκευές που μεταφέρονται στην καμπίνα του αεροσκάφους και τοποθετούνται στον ειδικό χώρο αποθήκευσης;
Έχετε κάνει check-in online ή σχεδιάζετε να το κάνετε στο αεροδρόμιο;

1. Εσωτερική πτήση από μικρό αεροδρόμιο σε ώρα εκτός περιόδου αιχμής, έχοντας κάνει check-in και ταξιδεύοντας μόνο με χειραποσκευή (carry-on).
Αυτό είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο. Εάν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να φτάσετε 45 λεπτά περίπου νωρίτερα από την αναχώρηση της πτήση σας.
Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν επιβιβαστείτε, είναι να περάσετε από τον έλεγχο ασφάλειας, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να περάσετε γρήγορα.

2. Διεθνείς πτήσεις από ένα μεγάλο αεροδρόμιο σε ώρα αιχμής με παραδοτέα(ες) αποσκευή και check-in στο αεροδρόμιο.
Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Εάν βρίσκεστε ποτέ σε αυτήν την κατάσταση, βρεθείτε στο αεροδρόμιο 3 ώρες πριν την αναχώρηση. Συνιστώ ανεπιφύλακτα (ειδικά για αυτούς που δεν ταξιδεύουν πολύ συχνά) όχι λιγότερο από 2,5 ώρες αν δε θέλετε να παίξετε με την τύχη σας.

Εάν είστε τυχεροί, δε θα χρειαστείτε τόσο πολύ χρόνο, αλλά τουλάχιστον δε θα το ρισκάρετε, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εμπόδια στο δρόμο σας.

3. Για άλλες περιπτώσεις μεταξύ αυτών των σεναρίων, υπολογίστε 1 έως 2 ώρες πριν από την πτήση σας.
Το μέγεθος του αεροδρομίου δεν είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα. Το χειρότερο είναι η ώρα αιχμής, καθώς μπορεί να δημιουργήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση σε κάθε βήμα. Εάν ταξιδεύετε σε ώρα αιχμής, προσθέστε 20-30 λεπτά σε κάθε σενάριο.

Βήμα βήμα τι πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που θα φτάσετε στο αεροδρόμιο:

  1. Αν δεν έχετε κάνει online check-in, πρέπει να πάτε στα ειδικά μηχανήματα (self check-in kiosks), στο αεροδρόμιο.
    Προσοχή: Μπορείτε να κάνετε απευθείας check-in στο αεροδρόμιο αλλά αναλόγως με την αεροπορική εταιρεία, ενδέχεται να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις. Οπότε καλείστε να ελέγξετε νωρίτερα τους όρους της εταιρείας της οποίας πετάτε.
  2. Μετά από αυτό, πρέπει να περάσετε από τον έλεγχο ασφαλείας (διαβάστε παρακάτω περισσότερα).
  3. Τέλος, πρέπει να πάτε στην πύλη επιβίβασης, τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα από την ώρα επιβίβασης της πτήσης σας.

late at the airport

Ώρες αιχμής

Το ταξίδι στην ώρα αιχμής ορίζει να φτάσετε νωρίτερα στο αεροδρόμιο, επειδή θα υπάρχει μια μακρύτερη ουρά παντού: στο κιόσκι παράδοσης αποσκευών, στον έλεγχο ασφάλειας και στην πύλη αναχώρησης.

Η ταξιδιωτική μου συμβουλή σε αυτό; Επιλέξτε πτήσεις νωρίς το πρωί ή αργά τη νύχτα (πτήσεις με κόκκινα μάτια). Τα εισιτήρια είναι συνήθως λιγότερο δαπανηρά, επειδή λιγότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν εκείνη τη στιγμή και το αεροδρόμιο δεν είναι τόσο απασχολημένο. Το καλύτερο; Λιγότερες βραδινές πτήσεις μπορεί να σημαίνει λιγότερες καθυστερήσεις.

Αν παρόλα αυτά έχετε αντιμετωπίσει μία καθυστέρηση στο παρελθόν, μπορεί να δικαιούστε αποζημίωση με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Μάθετε εδώ για τα δικαιώματά σας ως αεροπορικός επιβάτης.

Online check-in VS check-in στο αεροδρόμιο

Θα σας συνιστούσα να κάνετε πάντα check-in διαδικτυακά (online), κάτι που μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων σας εξοικονομεί χρόνο στο αεροδρόμιο. Μπορείτε να επιλέξετε να εκτυπώσετε την κάρτα επιβίβασής σας (boarding pass), να την έχετε αποθηκευμένη στο κινητό σας ή να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές (apps) στο κινητό σας που πολλές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν.

Ακόμη και αν έχετε αποσκευές να παραδώσετε, τα αεροδρόμια έχουν συνήθως μια γρηγορότερη γραμμή για τους επιβάτες που δε χρειάζεται να κάνουν check-in αλλά μόνο για να παραδώσουν τις αποσκευές τους.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε τις οδηγίες της αεροπορικής εταιρείας και του αεροδρομίου πριν φύγετε. Ιδιαίτερα διότι το κλείσιμο της πύλης αναχώρησης της πτήσης σας μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των αερομεταφορέων - κάποιοι σας παρέχουν ένα χρονικό πλαίσιο 45 λεπτών, ενώ άλλοι θα ανεχθούν μόνο 15 λεπτά.

Μάθετε τους κανόνες ασφαλείας για να γλιτώσετε χρόνο!

  • Φροντίστε τα υγρά σας να είναι διανεμημένα σε μπουκαλάκια μέγιστης χωρητικότητας 100 ml το καθένα, να βρίσκονται σε διάφανη σακούλα που να κλείνει και να μη ξεπερνούν όλα μαζί το 1 λίτρο. Οι ποσοτικοί περιορισμοί δεν ισχύουν όμως για τα φάρμακα και τις παιδικές τροφές. Μπορεί όμως να σας ζητηθεί να αποδείξετε την αυθεντικότητά τους. Πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ξεχωριστή, διάφανη, επανασφραγιζόμενη σακούλα.

Τα αφορολόγητα υγρά που αγοράζετε από οποιοδήποτε αεροδρόμιο ή αεροπορική εταιρεία μπορούν να μεταφέρονται στις χειραποσκευές, υπό τον όρο ότι τόσο αυτά όσο και η απόδειξή τους έχουν τοποθετηθεί σε σφραγισμένη σακούλα ασφαλείας (με κόκκινη μπορντούρα) την οποία λαμβάνετε κατά τη στιγμή της αγοράς.

Επισκεφτείτε το άρθρο μας για περισσότερες λεπτομέρειες και συμβουλές σχετικά με τις χειραποσκευές.

Αν κατά τον έλεγχο ασφαλείας διαπιστωθεί ότι η χειραποσκευή σας περιέχει συσκευασίες υγρών και τζελ που δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, τότε τα εν λόγω αντικείμενα θα κατασχεθούν.

  • Βγάλτε τη σακούλα με τα υγρά έξω από τη τσάντα σας πριν έρθει η σειρά σας στον έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για φωτογραφικές μηχανές, laptop ή tablet που τυχόν μεταφέρετε, καθώς όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ελεγχθούν.
  • Αφαιρέστε μπουφάν, μεταλλικά αντικείμενα και ζώνη λίγο πριν έρθει η σειρά σας.
  • Όταν έρθει η σειρά σας, τοποθετήστε όλα τα παραπάνω στα ειδικά καλαθάκια και περάστε την ασφάλεια χωρίς καθυστερήσεις και γκρίνιες!

Καλό ταξίδι!

Είχατε ποτέ καθυστέρηση, ακύρωση ή υπερκράτηση της πτήσης σας; Διεκδικήστε την αποζημίωσή σας.