Olağanüstü haller nelerdir?

Uçuşunuzun olağanüstü haller yüzünden mi aksadı? Olağanüstü hal ne olduğunu ve tazminat alma hakkınızı nasıl etkilediğini burada öğrenebilirsiniz.

Olağanüstü haller nelerdir?

Bir önceki makalelerimizde rötarlı uçuş, iptal veya uçağa alınmama gibi mağduriyetlerde nasıl tazminat alabileceğinizi anlatmıştık. AB 261/2004 Yönetmeliği'nin yürülükte olduğu tüm Avrupa ülkeleri ve ayrıca İsviçre, Türkiye, İslanda, Norveç gibi ülkelerin vatandaşları bu Yönetmeliğe dayanarak tazminat haklarını arayabilir. Havayolu şirketinin ucuz veya pahalı bilet satışı yapıp yapmaması farketmeden, Yönetmelik Avrupa'ya uçan tüm havayolu şirketleri için geçerlidir.

Prosedürler nelerdir?

AB 261/2004 Yönetmeliği'ne göre yukarıda bahsi geçen durumlar için her yolcu tazminat hakkına sahiptir. Yalnız her zaman aklınızda bulunsun ki havayolu şirketleri çoğu zaman yolcularına bu haklarından bahsetmeyip alternatif tazminat tekliflerinde bulunurlar.

Peki ya havayolu şirketi her mağduriyet halinde tazminat ödemek zorundamıdır ve hangi durumlarda ödemekten kurtulur?

Havayolu şirketini tazminat ödemekten serbest bırakan tek durum uçuş aksiliğinin "olağanüstü haller" yüzünden ortaya gelmesidir. Öngörülemeyen şartlardan kaynaklanarak uçağın rötar yapması veya uçuşuşun iptal olması havayolu şirketinin suçu değildir ve şirket sorumlu tutulamaz. Yani sizinde havayolu şirketinden tazminat isteme hakkınız yoktur. Bilmeniz ve yapmanız gereken ise gerçekten uçuşun icra edilmesine engel olan olağanüstü bir hal olup olmadığını kontrol etmek çünkü bazı havayolları olağanüstü haller terimini kullanarak kendi yalnışlarını gizlerler.

Yolcunun aldanmaması için hangi durumlar olağanüstü hal olarak geçerli olduğunu bilmesi gerekir

Olağanüstü haller birkaç kategoriye ayrılır:

  1. Savaş/siyasi gerginlik - bu durumda yolcuların uçapa alınması güvensiz ve tehlikelidir.

  2. Güvenlik sorunları - bu durumlarda bomba veya diğer tehlikeli maddeler taşıdıklarından şüpheli yolcular vardır veya diğerleri için de tehlike taşıyan şüpheli bavulun uzaklaştırılması gerekir.

  3. Hava şartları - sis, sağanak kar yağışı, fırtına gibi hava şartları altında uçakların uçuş icra etmesi yasaktır.

  4. Grev - grev yüzünden her yıl yüzlerce uçuş iptal edilir. Havayolu şirketinin personeli veya havaalanı görevlileri grevdeyse havayolu şirketi tazminat ödemek zorunda değildir.

  5. Sağlık sorunları - ekipten birinin rahatsızlanması veya yaralanması yüzünden uçuş icra edilemediyse havayolu şirketinin tazminat ödemesi gerekmez.

  6. Kuş veya kuş sürüsüne çarpmak - ciddi bir sorun olarak duyulmasa da sadece geçen yıl kuşlarla kazalar yüzünden hasar gören uçakların masrafları 1.2 Milyar Euro'yu buldu.

  7. Uçak parçalarını üreten firmanın yüzünden ortaya gelen teknik hasar - havayolu şirketinin suçu olmayan bu durum da havayollarını tazminat ödemekten serbest bırakır.

Tabi olağanüstü hal olarak görünen ama aslında havayolunun sorumluluğu olan haller de var. Aşağıda sıralanan durumlarda mesela hava taşımacılık şirketi tüm yolculara tazminat ödemek zorundadır:

  1. Teknik sorun - hava taşımacılık şirketi uçağın bakımını ertelerse teknik arıza çıkabilir ve bu durumda havayolu şirketi sorumluluk taşıdığı için tazminat ödemek zorundadır.

  2. Hava taşımacılık şirketi uçağı uçuş için vaktinde hazırlayamazsa, örneğin belirli evrak işleri yüzünden, havayolu tüm yolculara tazminat ödemesi gerekir.

Ertelenen ve iptal edilen uçuşlar yüzünden havaalanında mağdur kaldıysanız veya uçağa kabul edilmediyseniz, Tazminat hesaplama makinemizi kullanarak tazminat alma şansınızı hesaplayabilirsiniz. Ayrıca uçuşunuzun gecikmesinin nedeni olağanüstü hal olup olmadığından emin değilseniz, [email protected] mail adresimizden bize ulaşarak sorunuzu sorabilirsiniz. Hakkınızı arayıp hak ettiğiniz tazminatı almanızı sağlayabilmek bizim için onur verici!