/ закъснял полет

Имам ли право на обезщетение от България Ер?

Ако сте сред пътниците, станали жертва на отменен или закъснял полет през последната седмица, е възможно да имате право на €250-€400 обезщетение от националния превозвач. Започнете своя иск онлайн тук.

Над 25 полета на България Ер за закъснели или са били отменени през последната седмица. Прочетете повече за правата си в следващите редове.

В кои случаи имам право на обезщетение?

Правото на обезщетение според Европейски Регламент 261/2004 се прилага, ако полетът Ви е отменен или е закъснял с поне 3 часа по вина на авиокомпанията.

Превозвачът не дължи парично обезщетение в случаи на "извънредни обстоятелства" извън неговия контрол, като например лошо време или притеснение за сигурност. При други причини за отмяна/закъснение, като техническа неизправност или операционен проблем, правото на обезщетение се прилага.

Какъв е размерът на обезщетението, което мога да получа?

Размерът на обезщетението се определя от разстоянието на полета:

  • €250 за полети до 1500 км
  • €400 за полети между 1500 и 3500 км
  • €600 за полети на разстояние от над 3500 км

Как мога да започна своя иск?

Започването на иск за обезщетение онлайн отнема само няколко минути - пригответе номера на полета си, резервацията и електронния си билет и посетете кратката ни форма.

Какви други права имам при закъснял полет?

Авиокомпанията е длъжна да се погрижи за засегнатите от дълго закъснение пътници, като предостави храна, напитки, достъп до интернет и безплатно телефонно обаждане. Превозвачът е длъжен да Ви информира и за правата Ви според Европейски Регламент 261/2004.

А при отменен полет?

Ако полетът Ви е отменен (независимо от причината) можете да изискате обратно пълната сума на билета си или да се възползвате от опцията за премаршрутиране (достигане до крайната дестинация с друг полет или транспорт) за сметка на авиокомпанията. Ако авиокомпанията Ви предложи полет на другия ден или през нощта, можете да изискате настаняване в хотел и транспорт от/до хотела.

Ако отмяната на полета е по вина на превозвача, имате право и на отделно парично обезщетение, за което можете да подадете иск.

ClaimCompass е в готовност да отговори на въпросите Ви! Свържете се с нас на support@claimcompass.eu или чрез нашата фен-страница.