/ Блогът на ClaimCompass

Изгубих паспорта си преди полета - какво да правя?

След като Ви споделихме съвети за това как да предпазите личните си данни от злоупотреба по време на пътуване, в тази статия представяме историята на Ана М., чиято чанта бива открадната по време на почивка в Барселона.

В чантата са се намирали не само лични документи и кредитни карти, ами и смартфон и камера, пълна със снимки от пътуването. Неприятното преживяване не само е развалило настроението на почивката, ами и е създало стрес, свързан с предстоящия полет обратно към София - как ще се лети без лична карта или паспорт?

В такива ситуации не трябва да се ядосваме - поставени сме пред свършен факт. Това, което веднага трябва да направим, е план за действие.

Запазете спокойствие####

Опитайте се да овладеете емоциите и да не съжаляване за изгубените предмети, дори и те да са имали емоционална стойност за Вас.

Отидете в най-близкото полицейско направление####

Дори и да сте в непозната държава и да не говорите местния език, не се притеснявайте да отидете до полицията и да подадете оплакване за случилото се. Споделете им контактната си информация, в случай че някои от вещите Ви или личните Ви документи бъдат намерени, след като са захвърлени от джебчията или са препродадени и намерени от полицията. Не забравяйте да изискате от полицията официален документ, потвърждаващ случилото се и това, че Вашите документи са откраднати и вече не разполагате с тях - той ще Ви бъде необходим за пред служителите на летището и авиокомпанията, които да Ви допуснат до полета.

Забравени документи в такси или градски транспорт####

Свържете се с тексиметровата компания или линията за въпроси и обслужване на клиенти на местния градски транспорт. Те ще могат да Ви дадат повече информация за това къде да потърсите изгубените си лични вещи или документи.

Веднага се свържете с консулството или посолството на родната си държава####

Служителите на дадената институция ще могат да Ви помогнат да разберете, какви действия трябва да предприемете в конкретната ситуация. Те, също като полицията, могат да издадат официален документ, който да замества личната Ви карта/паспорта или да удостоверява, че личният документ е бил изгубен или откраднат.


Ако сте преживявали отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение с помощта на нашия Калкулатор. Ако пък не сте сигурни дали дадена причина се квалифицира като „непредвидена“ и извинява авиокомпанията от това да Ви плати обезщетение, се свържете с нас с подробности за казуса си и ще се радваме да помогнем.

Изгубих паспорта си преди полета - какво да правя?
Share this