/ Блогът на ClaimCompass

Отменени полети от и до Турция от летище София

Няколко полета между Турция и България са отменени днес, става ясно от сайта на летище София.

Три полета на Турските авиолинии, Egyptair и Сингапурските авиолинии от Истанбул до София, които по план е трябвало да кацнат на столичното летище в 10:00ч., са били анулирани малко преди излитане. Полети на същите авиокомпании по този маршрут, които е трябвало да се извършат тази вечер, също вече са обявени за отменени.

Отменен е и полет от София до Истанбул, който е трябвало да излети в 9:05ч. сутринта. Полет BGH4123 от София до Анталия в 14:50 ч. също няма да бъде извършен по план.

Какви са правата ми при отменен полет?

Според Европейски Регламент 261/2004, при отменен полет по вина на авиокомпанията на всички засегнати пътници се полага парично обезщетение в размер на €250 - €600, както и осигуряване на алтернативен транспорт до крайната дестинация или връщане на парите, заплатени за билета.

Притеснения за сигурност или политическа нестабилност

За съжаление, при гореизброените полети става въпрос за случаи на непредвидени обстоятелства, за които авиокомпаниите не носят вина и не дължат парично обезщетение на своите клиенти.

Макар и засегнатите пътници да нямат право на обезщетение, авиокомпаниите са длъжни да предоставят храна, напитки, достъп до интернет и телефонни обаждания на всички чакащи.


Ако сте преживявали отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение с помощта на нашия Калкулатор. Ако пък не сте сигурни дали дадена причина се квалифицира като „непредвидена“ и извинява авиокомпанията от това да Ви плати обезщетение, се свържете с нас с подробности за казуса си и ще се радваме да помогнем.