/ Блогът на ClaimCompass

Как получих обезщетение за полет, който закъсня преди 2 години

Интервю с Пламен, който ни разказва как е получил обезщетение в размер на €250 за закъснял полет от 2014г.

Разкажи ни повече за полета, за който става въпрос

Пламен: Летях от Берлин до София с авиокомпанията easyjet през октомври 2014г. Тогава нискотарифният превозвач още обслужваше този маршрут, което беше много добре за студенти като мен, които предпочитат да летят за 40-50 евро на посока и нямат нищо против да пътуват само с ръчен багаж. За съжаление, easyjet си спря полетите няколко месеца по-късно - това беше последният път, в който ги използвах.

Кога разбра, че полетът ще закъснее?

След като пристигнах на летището, закъснението вече беше обявено по всички табла със заминаващи полети. Минах през проверката за сигурност и реших да чакам на гейта. Там ни дадоха повече информация - казаха, че самолетът още не е пристигнал и че се бави от предишния маршрут (София - Берлин).

Как прекара времето на летището?

Ставаше въпрос за около 3 часа и половина, като след втория час на гишето на гейта от авиокомпанията започнаха да раздават ваучери на стойност €4, с които уж можеш да си купиш храна и напитка. На Берлинското летище Schönefeld това стига за едно кафе или малък десерт... тъй като повечето сандвичи са поне 5-6€. Но поне се погрижиха за нас и по всяко време имаше информация колко още се налага да чакаме.

Как разбра, че имаш право на обезщетение?

Когато за първи път прочетох за правата си, бях много изненадан, че още мога да започна иск за този стар полет, от който са минали почти 2 години. Оказа се, че давността е между 3 - 6 години в различните страни.

Единственото предизвикателство беше да намеря номера на полета и резервацията си, за да започна иска - трябваше да поровя в пощата си, но поне не бях изтрил имейлите от easyjet.


Ако сте преживяли отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет в последните 3 години, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение с помощта на нашия Калкулатор. Ако имате въпрос за правата си, не се притеснявайте да се свържете с екипа ни.

Tatyana

Tatyana

Таня е съосновател и управител на ClaimCompass.

Read More
Как получих обезщетение за полет, който закъсня преди 2 години
Share this