/ Блогът на ClaimCompass

Как да преодолеем страха от летене

Страхувате ли се да летите със самолет? Ако сте попаднали в статията, то тази възможност никак не е малка и ако не искате да Ви се налага да изпускате следващия си полет, защото страхът не Ви позволи да се качите на борда, то продължете да четете.

Независимо дали Ви е страх от това да катастрофирате, страдате от клаустрофобия или се притеснявате от пристъпи на паника, може да се справите с аерофобията. Според д-р. Мартин Зайф, опитен специалист в лекуването на страха от летене, начинът да се справите с обстоятелствата е да се качите на самолета информирани. Ако сте в притежание на фактите, свързани с летенето, сте способни да придобиете контрол върху полета си.

Самолетите са създадени да издържат на всякакви атмосферни и климатични условия, на които природата може да ги подложи.

Познанието на малко известни факти, като това, че самолетните двигатели на Ролс-Ройс са конструирани с 99,999% надеждност и дори в случай, че някои от моторите откаже, самолетът може да бъде приземен безопасно, е един от ключовете към спокойния полет.

И въпреки, че е лесно да се концентрирате изцяло върху най-лошия развой, помнете, че шансовете да станете част от катастрофа се равняват на едно на 10 милиона, което пък е приблизително равносилно на шансовете Ви да бъдете поразени от гръмотевица или да станете астронавт.
В моменти на турбуленция, вместо да се съсредоточавате върху нея, помислете за гореспоменатото, в безопасност сте, и се погрижете да овладеете емоциите си, а не турбуленцията.

Важно е да установите кои са моментите, които подхранват и задействат негативните усещания, така че да може да ги предвиждате и контролирате отдалеч.

Следващия път, когато се намирате в подобна ситуация, обърнете внимание на факторите, които провокират стреса, и това постепенно ще изгради рутината необходима за спокоен полет. Носенето на ластик около китката, който да обтягате и пускате в момента, в който усетите, че страхът наближава, е един лесен начин да се отдалечите от него. В повечето случай, интензитетът на емоциите, които предшестват пътуването Ви, е значително по-голям спрямо самият полет.

Ако се чувствате неспокойни от мисълта за летене, докато сте стъпили здраво на земята с двата си крака, то това, което провокира страхът не е самото летене, а мисълта за него.

Друга заблуда, която умът Ви създава, е да бърка страха със действителна заплаха. Тялото Ви реагира по един и същ начин към двете усещания и за това е важно да разграничавате между тях. Докато страхът породен от съществуваща опасност може да бъде полезен, същото не важи за ситуации породени от страх.

Не забравяйте да споделите за фобията си и какво ви успокоява с придружаващите Ви пътници, защото това ще им даде шанс да са подготвени, както и да ви окажат помощ при необходимост.

Най-значителния ключ към успеха обаче, както и при справянето с всички други страхове, е да се осмелите да се преборите с него. Всеки следващ полет Ви дава шанса да упражните прочетеното и да преодолеете фобията си от летене, както и да се насладите на пълноценното пътешествие, което така дълго сте очаквали!

Как да преодолеем страха от летене
Share this