/ Блогът на ClaimCompass

Как 17 ученици получават по €400 обезщетение за закъснял полет

Интервю с учителката Нели С., която пътува от Бургас към Лондон заедно с група от 17 ученици за летен езиков лагер

Макар Европейските закони да гарантират правата на самолетните пътници при проблем с полета (като закъснял или отменен полет), все още малко потребители знаят, че могат да подадат иск за обезщетение срещу авиокомпанията и да получат €250-€600.

И докато само 4-5% от претърпелите закъснение или отмяна на полета пътници в Европа търсят правата си, статистиката за полет W64551, излетял на 7 юли 2015 г., е много по-добра.

Защо? Това ще разберем от г-жа С. в следващите редове.

Разкажете ни за пътуването си

През лятото миналата година от работата ми организирахме пътуване за летен езиков лагер по английски. Аз бях придружител на 17 ученици на различни възрасти, повечето от 10-12 клас. Курсът беше с продължителност 3 седмици и се провеждаше в Лейтън Парк Скуул извън Лондон.

Как закупихте самолетните си билети?

Всичко около лагера - нощувки, храна, уроци - беше организирано предварително от страна на английското училище. Ние трябваше да се погрижим сами за стигането до там, купихме всички билети като група от туроператор. Бяхме с една обща резервация и така всичко - като например разпечатването на бордните карти - беше лесно.

Какво се случи с полета Ви?

След като пристигнахме на летището разбрахме, че полетът ще закъснее. В крайна сметка чакахме над 4 часа! Оказа се, че проблемът е технически и че трябва да изчакаме да се отстрани. За мен чакането не беше голям проблем, но се притеснявахме за закъснението при пристигане. Англичаните ни бяха организирали бус, който да ни вземе от Лутън и да ни закара до лагера. През цялото време на чакане на летището в Бургас трябваше да говоря по телефона с организаторите от английска страна и да се уговаряме за буса.

Какво е да прекараш 4 часа на летището с група тийнейджъри?

Аз работя с тези деца цяла година и нямам никакви проблеми - те бяха много развълнувани за пътуването и за повечето от тях това беше първо летене със самолет. Занимаваха се докато чакахме и се държаха прилично.

Как получихте обезщетенията си?

Преди около 2 месеца разбрах за услугата на ClaimCompass и се свързах с вас. Научих, че тъй като закъснението на полета е било над 3 часа, а разстоянието над 1500 км., имаме право на €400 на пътник. Децата също можеха да получат обезщетение, но тъй като почти всички бяха непълнолетни при подаване на исковете, родителите им подписаха нужните документи.

Всичко стана онлайн и много бързо. Обезщетенията пристигнаха като приятна изненада цяла година след закъснелия полет!

За какво ще използвате парите от обезщетението?

Това вече беше тема за разговор сред учениците ми - все пак, това не са малко пари! Но засега всички обезщетения бяха получени на сметките на родителите им, така че сигурно ще има преговори за какво да се похарчат.

Моята дъщеря е студентка в Англия, така че планирам да я посетя с парите от моето обезщетение.


Познавате ли някого от останалите пътници на полет W64551 на 7 юли 2015 г. от Бургас до Лондон Лутън? Споделете им, че имат право на €400 обезщетение!

Ако сте преживявали закъснял или отменен плет в последните 3 години, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение в нашия Калкулатор.

Tatyana

Tatyana

Таня е съосновател и управител на ClaimCompass.

Read More
Как 17 ученици получават по €400 обезщетение за закъснял полет
Share this