/ Блогът на ClaimCompass

Как да предпазим личните си данни при пътуване

Общото между паспорта, личната карта, шофьорската книжка и дори бордната карта е, че съдържат личните ни данни. Преди и по време на полет е важно да държим документите си на удобно, но и сигурно място. Независимо дали пътувате за първи или петдесети път, запомнете съветите от следващите редове.

Кои документи ми трябват?

Още преди полета, преценете кои лични документи трябва да носите със себе си. Ако пътувате в рамките на Европейския съюз, например, можете да оставите паспорта си на сигурно вкъщи и да използвате само личната си карта. За да не си създавате много работа и грижи, ако загубите или Ви откраднат портмонето по време на пътуване, е разумно да му направите "чистка" преди заминаването - трябват ли Ви всички банкови карти, шофьорската Ви книжка или други карти за пазаруване, фитнес и тн.?

Къде да съхранявам документите си

Старайте се да носите важните си лични документи със себе си по всяко време. Не оставяйте паспорта или личната си карта в хотела или хостела, дори да е на заключено място. Ако посещавате чужда страна като турсит, помислете как да съхранявате документите си на по-скрито и неочевидно място - обикновено, туристите се отличават с облеклото си, фотопаратите или с това, че се движдат в група, което може да ги направи лесна плячка за джебчии.

Личната ни информация в дигиталното пространство

В днешно време е по-вероятно личните Ви данни да бъдат откраднати онлайн, отколкото да загубите физическите си лични документи. За да се предпазите от злоупотреби, внимавайте за следните неща:

  1. Не използвайте публични WiFi мрежи за финансови транзакции.

  2. Въведете парола за отключване на смартфона си. Вероятно използвате телефона си за достъп до имейли, онлайн магазини и други апликации, които съдържат личната Ви информация и данните за Вашата банкова сметка или кредитни карти. Ако смартфонът Ви попадне в чужди ръце, можете да претърпите финансови загуби.

  3. Ако се свързвате към публична WiFi мрежа, внимавайте какво кликате, както и дали избраната от Вас мрежа изглежда съмнително. Ако сте на летището, не избирайте друга освен официалната летищна мрежа или тази на кафенето/ресторанта, в който сте седнали.

Бордната Ви карта

Знаехте ли, че е препоръчително да унищожавате бордната си карта след полета? Тя съдържа информация като имената Ви и номера на полета. С тази информация, трети лица могат да влязат в онлайн профила Ви на сайта на авиокомпанията и да получат достъп до още лични данни и история на покупките Ви.

Как да предпазим личните си данни при пътуване
Share this