Uçak yolculuğunda spor ekipmanları

Uçağa spor aletleri alabilir miyim? Uçağa alabileceğiniz spor aletleriyle ilgili daha fazla bilgi burada bulabilirsiniz.

Uçak yolculuğunda spor ekipmanları

Spor ekipmanları özel bagaj olarak nitelendirildiklerini biliyor muydunuz? Bu kadar özel eşya olduklarından uçakta taşınabilmeleri için özel rezervasyon yapılması gerekir.

Spor ekipmanlarının uçakta taşınma ücretleri iç ve dış hat uçuşlarında farklıdır. Uçuşunuz Türkiye içerisindeyse her kilo başı ücret 6 TL olarak hesaplanır. Dış hat uçuşlarında ise, gittiğiniz kıtaya göre gidiş-dönüş ücreti 80 Euro'yu bulabiliyor. Örneğin, Güney Amerika'ya 60 Euro'yken Avrupa'ya sadece 30, Asya'ya 50 olabiliyor. Ayrıca her spor ekipmanı farklı özelliklerine göre gruplara ayrılırlar.

1. Bisiklet

  • 30 kiloya kadar ağır bisiklet taşıyabilirsiniz. Bisikletler yalnızca paketlenmiş olarak taşınabilir. Özel karton bisiklet kutular veya çantalar kullanılması tavsiye edilir. Yazılı olarak önceden bilgi vermeniz gerekir.

2. Surfboard

  • Surfboard ve diğer su sporları malzemeleri taşırken 140 cm'den büyük ve 30 kilodan ağır olduklarında berlirli ücret ödemeniz gerektiğiniz aklınızda bulunsun. Bazı havayolu şirketleri daha küçük surfboard ve benzeri aletleri ücretsiz uçağa alabiliyor.

3. Kiteboard

  • 141 cm üzeri ve 30 kiloya kadar olan bagajlar önceden bildirilmelidir. Bagajın en, boy ve yükseklik bilgisinin verilmesi zorunludur.

4. Snowboard

  • 30 kiloya kadar ücretsiz olabiliyor; Taşınabilecek maksimum uzunluk bazı uçaklarda değişebilir.

5. Kano

  • 30 kiloya kadar serbest bagaj olarak alabilirsiniz. Fazlası ek bagaj olarak kabul edilir.

6. Kayık

  • Yolcular malzemelerin yolculukta zarar görmesi durumunda tazminat hakkı olmadığına dair taahhütname imzalaması gerekir. Bagajın en, boy ve yükseklik bilgisinin verilmesi zorunludur. Yazılı olarak önceden bilgi verilmelidir.

7. Yamaç Paraşütü, Deltakanat, Şişme Bot

  • 30 kiloya kadar ücretsiz alabilirsiniz, üzeri fazla bagaj kabul edilir. Yazılı olarak önceden bilgi verilmelidir.

8. Dalış Malzemeleri

  • Toplam ağırlığı 30 kg'ya kadar serbest alabilirsiniz, bu ağırlığı aşması durumunda ek bagaj ücreti tahsil edilecektir. İçerikler ise: 1 dalış maskesi, şnorkel, dalış paleti, dalış giysisi, yüzerlik sağlayıcı, denge yeleği, regülatör, 1 boş dalış tüpü, 1 dalgıç lambası, ampul ve bataryalar çıkarıldıktan ve kısa devreye karşı korunmasından sonra el bagajı olarak alınabilmektedir. Ayrıca bilgilendirme gereken şeyler ise: regülatörler, dalgıç lambaları ve dalış tüpleri. Bu noktada dalış tüpleri sadece boş olarak ve açik vana halinde taşınabilir. Üstelik, dalış lambası, dalış tüpü veya regülatör yoksa ücretsiz bagaj hakkı olarak kabul edilir.

10. Tenis, Squash, Badminton Malzemeleri, Olta Takımları, Su Kayağı, Kayak, Paten, Okçuluk ve Binicilik Malzemeleri, vs.

  • Önceden bilgi verilmesi gerekmemektedir. Serbest bagaj hakkı kapsamında değerlendirilir, üzeri fazla bagaj kabul edilmektedir.

  • Sadece bu grubundaki bulunan malzemeler fazla bagaj ücreti alınmamaktadır.

Dikkate alınması gereken çok önemli bir şey daha vardır. Belirli şartların altında her hava yolu şirketi tarafından aynı ücret uygulanmamaktadır. O yüzden daha detaylı veya özel bilgi almak istiyorsanız o hava yolunun internet sayfasını ziyaret etmenizi öneririz. Üstelik, kendi kendini dengeleyen elektrikli (akülü) monosikletler veya kaykay araçları (direksiyonlu/direksiyonsuz) uçağın kabininde taşınmasına izin verilmez. Yalnızca kargo olarak kabul edilmektedir.