/ Блогът на ClaimCompass

Изпуснах полета си заради дълга опашка на летището

Една от причините да е препоръчително да пристигаме на летището по-рано преди полета е, че може да го изпуснем или да си създадем стрес заради дълга опашка на летището.

Къде най-често се образуват опашки?

Първото място, на което е възможно да се сблъскате с опашка след пристигане на летището, е на гишетата за чекиране. При някои авиокомпании има само 2-3 отворени гишета за даден полет, които трябва да чекират между 120 - 200 пътници. В тези случаи пристигането по-рано, за да се избегне напливът от други самолетни пътници, е разумно решение, което ще Ви гарантира спокойствие преди полета.

Ако пък пътувате само с ръчен багаж, можете да избегнете напълно тази стъпка, като се чекирате онлайн предварително и продължите директно към проверките за сигурност.

Пренасяте ли течности? А лаптоп?

Безспорно най-скучната и неприятна част от подготовката преди качване в самолета е минаването през проверката за сигурност. Освен да махнем колана и понякога обувките си, да извадим всички течности от багажа си в пликче и да минем през метален детектор, обикновено трябва и да почакаме на опашка.

Съветът на ClaimCompass: Ако се страхувате, че може да закъснеете за качването в самолета, не се притеснявайте да прередите опашката, като обясните на чакащите пред Вас, че бързате за гейта.

Право на обезщетение

За съжаление, ако закъснеете заради опашка на гишетата за чекиране, на проверката за сигурност или на паспортен контрол, Европейски Регламент 261/2004 не е приложим и не предвижда право на парично обезщетение. В тези случаи се гледа само регистърът на авиокомпанията на гейта - дали пътникът се е появил преди затваряне на гейта или става въпрос за така наречения "no show" пътник. Ако пътникът не е присъствал на опашката преди излитането на самолета, авиокомпанията с право твърди, че не носи вина за изпуснатото качване на борда.

Макар и Регламент 261/2004 да не е приложим и ClaimCompass да не може да поеме Вашия случай, можете да потърсите правна помощ за щети, нанесени в следствие от действия на летището, неговия персонал или друго трето лице, различно от авиокомпанията.

Tatyana

Tatyana

Таня е съосновател и управител на ClaimCompass.

Read More
Изпуснах полета си заради дълга опашка на летището
Share this