/ Блогът на ClaimCompass

Домашни любимци в самолета

Пътуването с домашни любимци често е по-трудно, отколкото ни се иска - трябва да организираме не само собственото си пътуване, а и това на малкия си приятел. В тази статия споделяме няколко съвета, които да вземете предвид преди полет с домашен любимец.

Проверете политиката на авиокомпанията за пътуване с животни

За съжаление, не всички авиокомпании разрешават вашият любимец да се качи на борда. Нискотарифни превозвачи като Easyjet и Wizz Аir не позволяват пренасянето на животни на борда или в багажното отделение.

Затова пък авиокомпании като Air Berlin, Bulgaria Air, British Airways и Air France предлагат тази опция. Нещо, върху което трябва да обърнете внимание, е размерът на клетката за пренасяне на Вашия домашен любимец. Можете да прочетете повече за изискванията на дадена авиокомпания в секциите за багаж и често задавани въпроси на сайта й.

Не забравяйте, че е задължително да представите нужните документи (като например имунизационен паспорт) за Вашия домашен любимец, за да може той да бъде допуснат до борда. Изискваните задължителни ваксини са различни в зависимост от държавата, към която сте се запътили. Имунизационният паспорт или сертификат, удостоверяващ валидността на паспорта, се заверяват от летищната ветеринарна служба на летището.

При международни полети може да се наложи да попълните и митническа декларация, че пренасяте животно.

На борда или в багажното?

При повечето авиокомпании по-малки животни (котки, малки кучета) могат да бъдат пренасяни в специална клетка на борда. За да се допусне този вид придружаване на домашния любимец на борда, обикновено се удостоверява теглото на животното - ако е под 6-8 кг, се допуска пътуването на борда. За да сте сигурни за изискванията на конкретната авиокомпанията, проверете информацията на сайта й или им звъннете с въпроси за домашния Ви любимец.

Информирайте се за таксите и не оставяйте резервацията за последния момент

Тъй като при пътуване на Вашия любимец на борда авиокомпанията резервира допълнителна седалка до Вас, където се поставя клетката, резервирайте билетите си възможно най-рано преди полета. В противен случай рискувате да няма достатъчно места или таксата за пътуване на животното да е по-висока.

Грижа преди полета

Ако домашният Ви любимец пътува в клетка, купете клетката няколко седмици предварително и му дайте време да свикне с нея, като всеки ден го мотивирате да влиза вътре и да прекарва там поне няколко минути - като оставяте играчка или храна вътре.

Нахранете животното няколко часа преди полета, но не му давайте твърде много храна, защото има опасност да му прилошее по време на пътуването.

Tatyana

Tatyana

Таня е съосновател и управител на ClaimCompass.

Read More
Домашни любимци в самолета
Share this