Cum să solicitați o despăgubire în cazul unui zbor întârziat sau anulat?

Cum să solicitați compensații pentru un zbor întârziat sau anulat.

Cum să solicitați o despăgubire în cazul unui zbor întârziat sau anulat?

Imaginează-ți că ajungi la aeroport însă doar pentru a afla că zborul a fost întârziat cu câteva ore. Dar v-ați luat o rezervă de timp, ați verificat programul, v-ați invoit de la locul de muncă pentru a fi la aeroport câteva ore înainte de zbor, poate ați făcut chiar și procesul de check-in on-line, nu este așa? Așa este Nici unul dintre care contează, pentru că dacă nu cunoști drepturile, este probabil să fiți blocat doar cu inconvenientul unei întârzieri. Acesta este un scenariu, care afectează milioane de pasageri anual și, din acest motiv, Parlamentul UE a adoptat Regulamentul 261/2004 pentru a stabili în detaliu drepturile pasagerilor la desăpgubiri. În următoarele câteva rânduri, veți afla cum puteți obține de la €250 până la €600 despăgubire.

Am dreptul la o despăgubire?

Pentru a avea dreptul la o compensație, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții:

1. Originea zborului

Zborul trebuie să fi decolat dintr-un oraș din U.E. (Incl. Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) sau să fi decolat dintr-un oraș în afara U.E. dar să fi aterizat în U.E. și să fie operat de o companie aeriană cu sediul în U.E. De exemplu:

  • Zbor de la Toronto la München cu Lufthansa: DA
  • Zbor de la München la Toronto cu Air Canada: DA
  • Zbor de la Toronto la München cu Air Canada: NO
2. Compania aeriană trebuie să fie responsabilă pentru amânare sau anulare

În cazul în care zborul a fost amânat din cauza unui vulcan sau incendiu la aeroport, de exemplu, atunci acestea din urmă sunt considerate "circumstanțe de forță majoră", iar compania aeriană nu poate fi trasă la răspundere. Cu toate acestea, "problemele tehnice" nu se califică drept o "forță majoră", chiar și în cazul în care compania aeriană încearcă să te convingă de contrariul.

3. Durata întârzierii

Cât timp după ora programată ai sosit? Dacă ați ajuns la destinație finală cu trei sau mai multe ore de întârziere, atunci ar trebui să aveți dreptul la o compensație.

Cum trimit cererea mea?

Fă-o pe cont propriu:

Bineînțeles că nimic nu vă împiedică să contactați compania aeriană direct și să încercați să obțineți despăgubirea dvs. În cazul în care alegeți să mergeți pe această cale, asigurați-vă că sunteți hotărât, răbdător, și mai presus de toate - cunoașteți drepturile pasagerilor. Companiile aeriene încearcă adesea să ofere diferite alternative în loc să plătească suma stabilită prin lege. Aceasta din urmă poate varia de la un voucher pre-plătit pentru a fi utilizat în magazine, la o sumă pe care o puteți folosi pentru o viitoare călătorie, în anumite condiții. În cazul în care compania aeriană refuză să se conformeze, următorul pas este de problemele la cunoștinta autorităților responsabile de acest aspect din statul respectiv și ulterior în fața instanței de judecată.

Utilizați un intermediar

Altă alternativă pentru dumneavoastră este solicitarea despăgubirii cu ajutorul unui intermediar profesionist. ClaimCompass de exemplu, ia asupra sa toate detaliile în aplicarea regulamentului: pregătirea și depunerea unei cereri legale, comunicarea cu compania aeriană, verificarea detaliilor referitoare la întârziere, precum și reprezentarea juridică în cazul în care cererea dvs. ajunge în instanța de judecată.

Do-it-yourself vs Folosind un intermediar: argumente pro și contra

Fă-o singur

Pro-uri:

  • Se salvează taxa de comision (tarifele variază: ClaimCompass percepe o taxă de 35%.

Contra:

  • Va trebui să pregătiți cererea dumneavoastră
  • Procesul poate fi complicat și lung
  • Există o șansă ca afirmația dvs. să fie ignorată sau să primiți o ofertă care este mai mică decât suma la care aveți dreptul prin lege
  • În cazul în care cererea dvs. se termină în instanță, vei fi pe deplin răspunzător pentru toate cheltuielile judiciare
Printr-un intermediar, cum ar fi ClaimCompass

Pro-uri:

  • Proces extrem de simplificat, cu o implicare minimă din partea dvs.
  • Nici o plată în avans
  • De asemenea, nu sunteți responsabil pentru nici o taxă în cazul puțin probabil în care cererea dumneavoastră nu ar fi rezolvată în favoarea dvs (adică "nici un câștig, nici o taxă")
  • Fără taxe de admin (majoritatea intermediarilor vor percepe pe lângă comision și o taxă de administrare)
  • Accesul liber la experți juridici specializați în domeniul dreptului european

Contra:

  • Un comision unic de 25%, care se deduce la momentul plății din remunerația dvs.

De unde încep?

Dacă ați decis să acționați "pe cont propriu", atunci primul pas ar fi pentru a obține despăgubirea este să apelați serviciul clienți al liniei aeriene. De asemenea trebuie să scrieți o scrisoare detaliată citând secțiunea corespunzătoare a regulamentului european să o trimiteți prin fax sau e-mail, și să așteptați un răspuns. Trebuie să fiți pregătiți să furnizați informațiile solicitate (numărul de rezervare / referință, data și numărul de zbor, motivele întârzierii, etc).

Dacă ați ales să depuneți cererea dvs. prin ClaimCompass, atunci procesul se rezumă la următoarele câteva etape:

  • Completați Calculatorul de Despăgubire pentru a afla suma de despăgubire la care aveți dreptul. Veți avea nevoie de: numerele de rezervare și de zbor, detaliile despre întârzierea dumneavoastră: ora de decolare si aterizare.
  • Introduceți adresa de e-mail și creați o parolă - acest lucru vă va permite să aveți acces la cererea dvs. și să verificați starea sa în orice moment
  • Odată ce cererea dvs. este depusă, veți primi un e-mail de confirmare

Biletul de avion reprezintă un contract între dumneavoastră și compania aeriană care operează. În cazul în care acest contract a fost încălcat, trebuie să știți că legea poate fi de partea dvs!