/ Блогът на ClaimCompass

Отменен или закъснял чартърен полет

Европейски Регламент 261/2004 се прилага и в случаите на закъснял или отменен чартърен полет.

Правото на обезщетение важи при условие, че отпътуваме от летище на територията на Европейския съюз. Ако пък излитаме извън ЕС, обаче кацаме в рамките на Съюза, авиокомпанията е задължена да изплати обезщетение, ако самата тя има седалище в ЕС. Това се отнася както за нискобюджетни авиокомпании, така и за чартърни полети.

Закъснял чартърен полет

Обезщетението, на която имаме право, трябва да ни бъде изплатено, ако полетът ни е закъснял с поне 3 часа. Важно е да се отбележи, че закъснението се счита спрямо пристигането до желаната дестинация. Така, например, ако сте чакали на летището повече от 3 часа, но пристигнете с 2 часа и 50 минути закъснение, нямате правото на обезщетение. Въпреки това, авиокомпаниите са длъжни да направят Вашето чакане на самолета по-комфортно. По тази причина, след повече от 2 часа забавяне на полета Ви, имате право на грижа от страна на авиокомпанията чрез предоставяне на храна, напитки, както и телефонно обаждане или достъп до имейл. Също така, в случай че забавянето се случва през нощта, имате право на безплатно настаняване, което включва и транспортните разходи.

Отменен чартърен полет

Ако авиокомпанията Ви уведоми за отмяната до 2 седмици преди полета, не се дължи парично обезщетение. Въпреки това, авиокомпанията трябва да предложи алтернативен полет, който да бъде възможно най-скоро или на по-късна (избрана от вас) дата. Другата опция, която имате, е да ви бъде възстановена цялата сума, която сте платили на авиокомпанията предварително за билета.

При условие, че въздушният превозвач ви уведоми за отмяната на полета между 1 и 2 седмици преди него, отново имате право на алтернативен такъв или пълно възстановяване на сумата, дадена за билет. Ако изберете първия вариант, авиокомпанията е длъжна да ви осигури полет, който да тръгва не повече от 2 часа преди първоначалния ви час на заминаване и да пристига не по-късно от 4 часа спрямо планирания предварително час на кацане. В случай, че въздушният ви превозвач не изпълни горните условия, имате право на обезщетение, което се определя според разстоянието на полета (до 1500км. – 250 евро; между 1500км. и 3500км. – 400 евро; над 3500км. – 600 евро). Ако авиокомпанията, обаче, докаже, че отмяната на полета е станала при извънредни обстоятелства като лошо време, стачка или заплаха за сигурност, компенсацията няма да бъде изплатена.

Ако бъдете уведомени за отмяната на полета ви по-малко от 7 дни преди него, отново имате същите две опции както и при горните ситуации, но с малка разлика. При избор на алтернативен полет, авиокомпанията ще бъде задължена да направи така, че да излетите не по-късно от 1 час от първоначалния ви час на тръгване, както и да подсигури пристигане в рамките на 2 часа спрямо предварително планирания час на пристигане. Ако това не бъде изпълнено, имате право на обезщетение, като условията за него са същите като тези, описани горе (до 1500км. – 250 евро; между 1500км. и 3500км. – 400 евро; над 3500км. – 600 евро). Разбира се, винаги можете и да поискате пълно възстановяване на сумата, която сте платили за билета.

Какъв е размерът на обезщетението?

При закъснение над 3 часа или отмяна на полета, Регламент 261/2004 осигурява обезщетение от 250 евро за разстояния, по-малки от 1500км., 400 евро при полети между 1500км. и 3500км., а при разстояние над 3500км. – 600 евро.

Как да започна своя иск?

Проблем с полета? Проверете шансовете си за обезщетение чрез нашия Калкулатор - отнема само няколко минути!

Tatyana

Tatyana

Таня е съосновател и управител на ClaimCompass.

Read More
Отменен или закъснял чартърен полет
Share this