/ Блогът на ClaimCompass

Моят отменен полет с Austrian Airlines

"Бях много разочарован, след като пристигнах на изхода и бях информиран, че полетът ми е отменен поради технически проблем. Очакваха ме още няколко часа чакане, докато авиокомпанията изпрати друга самолетна машина или презавери билетите на всички пътници за алтернативни полети."

Интервюирахме г-н Стефан Г. - един от доволните ни клиенти, на когото помогнахме да получи обезщетение.

Разкажете ни повече за своя полет и какво точно се случи на летището.

Трябваше да летя от Берлин до София с прекачване във Виена. Бях закупил и двата полета заедно от авиокомпанията Austrian Airlines. С първия полет всичко беше нормално, обаче когато дойде време за прекачване към втория самолет, бяхме информирани, че той е отменен. Трябваше да летя с полет номер OS793 на 18 март 2016г.

Разбрахте ли каква е причината за отмяната на полета?

Да, още на гейта ни информираха, че има техническа повреда в самолета, която е установена при редовната проверка преди излитане. По-късно разбрах, че това се квалифицира като обстоятелство, за което авиокомпанията носи вина.

Знаехте ли, че имате право на обезщетение за изгубеното време и причиненото неудобство?

Да, от няколко месеца знам за вашите услуги и за правото на обезщетение от свои познати. Тъй като пътувам много често по работа, бях сигурен, че рано или късно ще ми се случи нещо подобно. Знам и че получаването на обезщетение е свързано с попълване на форми, изпращане на писма, може би дори телефонни обаждания - а аз нямам време и нерви за всичко това.

Как се разви Вашият случай, след като започнахте иска си с ClaimCompass?

Жена ми попълни вашия "Калкулатор", в който се споделя информация за полета и проблема. Научихме, че осигуряването на обезщетение в повечето случаи отнема поне няколко седмици, но при мен стана по-бързо от нормалното - само около две седмици след подаването на иска, моите €250 вече са осигурени.

Мислите ли, че самолетните пътници в Европа знаят за своите права?

При честите ми пътувания съм виждал информационни плакати по летищата, така че не мисля, че Европейските закони за права на пътниците се държат в тайна. Сега обаче, това да знаеш, че имаш такова право, и това да знаеш подробностите за това как да защитиш правата си, как реално да получиш обезщетение... Не мисля, че повечето хора имат тази информация. За съжаление смятам, че много пътници не вярват, че случаят им ще завърши добре. Може би заради това се отказват веднага и не търсят правата си.


Ако и Вие сте преживявали отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение с помощта на нашия Kалкулатор. Ако пък не сте сигурни дали дадена причина се квалифицира като „непредвидена“ и извинява авиокомпанията от това да Ви плати обезщетение, се свържете с нас с подробности за казуса си и ще се радваме да помогнем.

Моят отменен полет с Austrian Airlines
Share this