Călătorie de afaceri: Cine primește compensația pentru întreruperea zborului?

Călătorie de afaceri: Cine primește compensația pentru întreruperea zborului?

Indiferent dacă sunteți dumneavoastră cel care călătoriți în interes de afaceri sau angajații dumneavoastră, în Europa sau în afara acesteia, acest articol ar putea fi pe interesul dumneavoastră.

Călătoriți în interes de a afaceri astăzi.
Este o întâlnire importantă, iar șeful dumneavoastră a solicitat sa fiți la fața locului: nu puteți organiza doar un apel video. Biletul a fost rezervat și s-a plătit pentru acesta cu banii companiei.

Ghinion: avionul dumneavoastră are întârziere. Ajungeți la destinație cu mai mult de 3 ore întârziere. Vestea bună este că pasagerii acestui zbor sunt eligibili pentru o compensație de până la 600 EURO în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 261/2004.

Dar cine primește compensația: angajatorul dumneavoastră care a plătit pentru bilet sau dumneavoastră?

YOU-get-the-money-

Citiți mai multe despre regulile aplicabile în cazul obținerii unei compensații când este vorba de o călătorie în interes de afaceri.

Cine ar trebui să solicite compensația?
Conform Regulamentului (CE) nr. 261/2004, numai pasagerul poate aplica și solicita o compensație.
Nu contează cine a rezervat și a plătit pentru bilet de avion, dumneavoastră, șeful dumneavoastră sau altcineva din companie.

Reclamația pentru un zbor anulat, întârziat sau supra-rezervat, în timp ce călătoreați în interes de afaceri trebuie făcută de persoana care a fost pasager al zborului respectiv (sau ar fi trebuit să fie).

Important: cine primește banii?

Din nou, (CE) nr. 261/2004 afirmă că pasagerul este eligibil pentru compensație în cazul unui zbor întârziat, anulat sau supra-rezervat.

Chiar și atunci când compania a plătit biletele de avion.

Ce înseamnă asta dacă ești angajatorul? Înseamnă că angajatul dumneavoastră primește banii. Compania nu este eligibilă pentru a primi compensații.

Up-to-600--with-ClaimCompass

Compensația și restituirea contravalorii biletului de avion, sunt două lucruri total diferite.

Dacă sunteți angajator, acest lucru poate părea nedrept pentru dumneavoastră. Dar țineți cont de faptul că despăgubirea este menită să compenseze problemele cauzate pasagerului.

Compensația nu reprezintă contravalorea biletului de avion: de aceea suma este fixă și independentă de prețul biletului. Chiar dacă biletele au fost cumpărate folosind mile, pasagerul are încă dreptul la compensație.

De asemenea, valoarea compensației nu este influențată de clasa la care urmează să călătoriți (clasa economică sau bussines).

Ar trebui angajatul să ofere compensația obținută companiei?

Nu, compensația este a angajatului care călătorea, pentru a compensa experiența de zbor stresantă și neplacută. Pasagerul este beneficiarul.

Acestea fiind spuse, angajatorul poate obliga angajatul să dea compensația companiei doar dacă este specificat prin contract. Asta înseamnă că, dacă există o clauză în contractul angajaților dumneavoastră, care prevede că dacă aceștia obțin o compensație în temeiul Regulamentului (CE) nr. 261/2004, după o călătorie în interes de afaceri întreruptă, trebuie să predea compensația, atunci trebuie într-adevăr să o facă.

Călătorie de afaceri: Dacă zborul a fost anulat, companiile își pot obține banii înapoi

Regulamentul specifică faptul că, în cazul anulării zborurilor, compania aeriană trebuie să furnizeze un zbor alternativ sau să ramburseze costul biletului.

În cazul în care aranjamentele de redirecționare nu sunt adecvate pentru călătoria de afaceri (de exemplu, pasagerul poate pierde întâlnirea), atunci angajatul poate solicita atât rambursarea biletului, cât și compensația.

În această situație, compensația va reveni angajatului care trebuia să călătorească, însă contravaloarea biletului de avion poate fi revendicată de către companie.

refund-canceled-flight

Cine plătește pentru cheltuielile suplimentare, generate de întreruperea zborului?

Compania aeriană trebuie să plătească pentru cheltuielile suplimentare generate de zborul întârziat, anulat sau supra-rezervat, nu compania dumneavoastră.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, procesul este următorul:

Angajatul trebuie să plătească cu banii proprii, să păstreze chitanțele și să solicite rambursarea companiei aeriene.
Asta include mese, băuturi răcoritoare și dacă este necesar, transportul către și de la un hotel situat aproape de aeroport și costul camerei.

În cazul în care compania aeriană nu face nici un aranjament, va trebui să o faceți singur. Dar nu rezervați o cameră într-un hotel de cinci stele la celălalt capăt al orașului: compania aeriană este obligată să vă ramburseze numai cheltuielile considerate rezonabile.

Care este valoarea compensației?

Valoarea compensației este în funcție de distanța zborului:

250 EURO pentru zborurile de până la 1500 km
400 EURO pentru zborurile cuprinse între 1500 și 3500 km
600 EURO pentru zborurile de peste 3500 km

Exista totuși câteva situații care vor afecta suma compensatorie.

De exemplu, dacă zborul inițial este anulat, dar compania aeriană oferă un zbor alternativ pentru a ajunge la destinație cu o întârziere mai mică de 2 ore, atunci aveți dreptul la numai 50% din compensație.

Completați informațiile zborului dumneavoastră și aflați dacă puteți obține compensația în 3 minute.

Când zborul nu este eligibil în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 261/2004, analizați Convenția de la Montreal
Regulamentul (CE) nr. 261/2004 se aplică numai pentru:

  • zboruri pe teritoriul Europei
  • zboruri originare din Europa cu destinație în afara Europei
  • zboruri provenind din afara Europei cu destinație în Europa, dar efectuate de un transportator aerian european

Dacă zborul dumneavoastră nu se încadrează într-una din categoriile mentionate, Regulamentul (CE) nr. 261/2004, nu este aplicabil....

... dar Convenția de la Montreal v-ar putea ajuta.

Se aplică zborurilor internaționale, între țările care au aprobat convenția (în acest moment, 120 de țări). Se aplică și în cazul zborurilor care decolează și aterizează în aceeași țară, dar au o escală într-o terță țară (nu are importanță dacă această terță țară a aprobat sau nu convenția).

Citiți Convenția de la Montreal pentru a afla mai multe despre drepturile dumneavoastră internaționale în calitate de pasageri.

ClaimCompass-protects-your-passenger-rights

Ca un rezumat al celor menționate anterior, pasagerii care călătoresc în interes de afaceri, au același drepturi ca și ceilalți pasageri. Chiar dacă nu au rezervat sau nu au plătit pentru bilete de avion, aceștia sunt cei care încasează compensația.

Ați putea fi de asemenea interesat și de:

Cum să solicitați o despăgubire în cazul unui zbor întârziat sau anulat?
Au bebeluṣii dreptul la compensații pentru un zbor întrerupt?
Ce faci când companiile aeriene îţi pierd bagajul?