/ Блогът на ClaimCompass

Brexit: какви са последствията за правата на самолетните пътници в ЕС?

След като по-рано днес стана ясно, че Великобритания решава да напусне Европейския съюз след 43-годишно членство в него, премиерът Дейвид Камерън обяви, че ще остане на поста си още 3 месеца и ще остави на следващия премиер да реши кога да приведе в действие член 50 от Договора за ЕС. Какво означава това за прилагането на Регламент 261/2004, обясняваме в следващите редове.

След задействането на член 50 от Договора за ЕС, който ще представлява юридическата основа за напускането на Великобритания, всички Европейски регламенти ще бъдат в сила за Великобритания за период от поне 2 години. След изтичането на този период самолетните пътници, излитащи от Великобритания с авиокомпании като easyjet и British Airways, няма да имат право на обезщетение според Европейски Регламент 261/2004. Великобритания ще се смята за "трета страна" според Регламента и при случаи на закъснели и отменени полети, при които юрисдикцията е на Острова, правата на самолетните пътници няма да няма да бъдат гарантирани от Регламент 261/2004 и практиката на Съда на Европейския Съюз.

Само, ако Великобритания реши да продължи действието на Регламент 261/2004, като се съгласи на конституционен договор, запазващ сегашните права на самолетните пътници, излитащи или кацащи в страната (като в случая на Норвегия), получаването на обезщетение ще бъде възможно.

Какви права ми гарантира Европейски Регламент 261/2004?

Регламентът, който е в сила от 2005г., отрежда парично обезщетение за самолетни пътници, чиито полет е закъснял (с поне 3 часа) или отменен по вина на авиокомпанията.


Имам ли право на обезщетение?

Ако сте преживявали отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение с помощта на нашия Калкулатор. Ако пък не сте сигурни дали дадена причина се квалифицира като „непредвидена“ и извинява авиокомпанията от това да Ви плати обезщетение, се свържете с нас с подробности за казуса си и ще се радваме да помогнем.