Имам ли право на обезщетение при техническа повреда в самолета?

Полетът ви е закъснял или е бил отменен заради технически проблем? Прочетете повече за правото си на обезщетение.

Имам ли право на обезщетение при техническа повреда в самолета?

В последната статия уточнихме значението на термина „извънредни обстоятелства“, който въздушните превозвачи толкова често използват, за да избегнат изплащане на обезщетение. Истината е, че всички ние сме защитени от Регламент 261/2004, който ни позволява да търсим правата си, независимо дали сме клиенти на нискобюджетни, или на стандартни авиокомпании, при условие, че излитаме или кацаме на летище на територията на ЕС, Исландия, Норвегия или Швейцария. Поради тази причина, при закъснял и отменен полет или при случай на отказан достъп до борда, не дължащ се на „извънредни обстоятелства“, всеки има право на обезщетение. Можете да прочетете повече за обезщетението, което Ви се полага, в статиите ни за отменен и закъснял полет, както и да го изчислите с помощта на нашия Калкулатор.

За никого не е тайна, че голям процент от закъснелите и отменени полети се дължат на техническа повреда на самолета. Много пътници все още смятат, че подобен случай се счита за „извънредно обстоятелство“. Всъщност, когато в самолета има техническа повреда, която се дължи на забавяне с поддръжката, или когато даден технически проблем не е отстранен, то вината се носи от авиокомпанията. Според Европейски Регламент 261/2004, в такива случаи имаме право да получим обезщетение при отменен или закъснял полет.

В миналото техническите повреди са били част от списъка на „извънредните обстоятелства“. Това се променя на 18.09.2015, когато Съдът на Европейския съюз взима решение по делото Van der Lans v KLM в полза на самолетен пътник, чийто полет от Кито (Еквадор) до Амстердам (Холандия) закъснява с над 29 часа. Причината за закъснението е откриването на дефектни компоненти в самолета. Първоначално от KLM отказват да изплатят обезщетение на пътника, твърдейки, че техническият проблем е в списъка на „извънредните обстоятелства“. Европейският съд решава, че наличието на технически проблем е изцяло зависимо от въздушния превозвач и че той трябва да бъде отговорен за предотвратяването на подобни дефекти.

След това ключово дело за всички клиенти на авиокомпаниите в рамките на ЕС се създава изцяло нов прецедент, който определя техническата повреда като неизвънредно обстоятелство, при наличието на което се дължи обезщетение.

Ако и Вие сте преживявали отказан достъп до борда, закъснял или отменен полет, не пропускайте да проверите шансовете си за обезщетение с помощта на нашия Калкулатор. Ако пък не сте сигурни дали дадена причина се квалифицира като „непредвидена“ и извинява авиокомпанията от това да Ви плати обезщетение, се свържете с нас с подробности за казуса си и ще се радваме да помогнем.