Правата ми при проблем с полета заради стачка на авиокомпанията или летищния персонал

Полетът ви е бил отменен или е закъснял заради стачка на летището? Ето какви са правата ви.

Правата ми при проблем с полета заради стачка на авиокомпанията или летищния персонал

Всяка година хиляди полети в Европа са повлияни от стачките на летищен персонал или на служители на авиокомпанията. Макар и стачките да се смятат за непредвидено обстоятелство според Европейски Регламент 261/2004, авиокомпанията има задължението да се погрижи за своите пътници. Научете какво да направите, ако полетът Ви е отменен или закъснява заради стачка, в долните редове.

Свържете се с представител на авиокомпанията

За да получите достоверна информация за случващото се, незабавно се свържете по телефона с отдела за обслужване на клиенти на авиокомпанията, която оперира полета Ви, или отидете на място на гишето й на летището. Представителите на авиокомпанията ще могат да Ви информират за това, с колко се очаква да закъснее полета Ви, а в случай на отмяна, могат да Ви предложат алтернативен транспорт.

При отменен полет, авиокомпанията е длъжна да Ви върне пълната сума на билета или да Ви предложи алтернативен транспорт до крайната дестинация. В последните месеци, някои авиокомпании дори предлагат да получите парите си обратно или да си изберете нов полет няколко дни преди обявена стачка, ако тя е на нейните собствени служители.

Ако нямате успех с чакането на опашка пред гишето или разговорите по телефона, Ви съветваме да опитате да получите вниманието на авиокомпанията чрез тагване в социалните мрежи. Пишете коментар на официалната фен-страница на авиокомпанията във Facebook или я тагнете в Twitter - в повечето случаи, заради притеснение за публичния имидж на авиокомпанията, служителите й бързо-бързо отговарят и помагат да се разреши проблемът.

Информирайте се за правата си

Ако полетът Ви закъснее с над 2 часа, авиокомпанията е длъжна да се погрижи за всички пътници, като предостави напитки, храна, безплатно телефонно обаждане и достъп до интернет на чакащите. В случай, че закъснението продължи през нощта, или когато полетът е отменен и алтернативният транспорт тръгва на другата сутрин, авиокомпанията трябва да поеме разходите на всички пътници за хотелска нощувка.

За съжаление, според Европейски Регламент 261/2004, стачката на служители на авиокомпанията или летището се смята за "непредвидено обстоятелство", за което авиокомпанията не носи вина и не дължи парично обезщетение на пътниците.

Съветите на ClaimCompass

Освен гореизброените стъпки, не забравяйте:

  1. Да пазите всички касови бележки или фактури за разходи, произлезли в следствие от закъснението или отмяната на полета. След като стигнете крайната си дестинация, можете да ги изпратите на отдел Обслужване на клиенти на авиокомпанията и да поискате разходите Ви да бъдат възстановени.

  2. Докато служителите на гише на самото летище обикновено нямат властта да Ви помогнат с нещо повече от премаршрутиране с нов полет, то Обслужване на клиенти обикновено могат да поднесат извиненията на авиокомпанията с бонус като пътни мили или пътен кредит, който да използвате за следващо пътуване. Един от доволните ни клиенти, например, е получавал бутилка вино като извинение от Lufthansa!

  3. Имате въпроси или не сте сигурни за правата си в дадена ситуация? Не се притеснявайте да пишете на ClaimCompass - ние вярваме, че Вашите права като самолетен пътник са важни!