Спортна екипировка като багаж в самолета

Можете ли да донесете спортната си екипировка на борда на самолета? Ето какво трябва да знаете.

Спортна екипировка като багаж в самолета

Знаехте ли, че спортната екипировка се счита за специален багаж при самолетно пътуване?

Транспортиране на велосипед

При много авиокомпании е възможно да вземете своя велосипед и придружаващата го екипировка като специален чекиран багаж, но това обикновено става срещу заплащане на допълнителна такса. За да подготвите колелото си за транспортиране, се препоръчва да демонтирате педалите му и да ги прикрепите към рамката така, че да са прибрани, да изпуснете въздуха от гумите, за да ги предпазите от повреда заради смяната на налягането, както и да опаковате разглобения велосипед в пластмасова или картонена опаковка.

Водолазна екипировка

За запалените водолази пътешественици понякога е по-удобно и евтино екипировката им да бъде транспортирана като специален багаж в самолета, вместо да наемат екипировка на място по време на почивката си. Водолазното оборудване може да бъде третирано и като нормален чекиран багаж, но трябва да се внимава за неговото тегло и размер според изискванията на авиокомпанията.

Преди да опаковате водолазното си оборудване, се уверете, че: кислородната бутилка е празна, ключовете и винтилите са в изключено положение, деликатните елементи са опаковани отделно (например, обвити в стиропор).

Сърф и уиндсърф

При превозването на дъски за сърф или уиндсърф обикновено се налага да заплатите допълнителна такса за специален багаж. Не всички авиокомпании позволяват транспортирането на оборудване за сърф и уиндсърф.

Ски и сноуборд

Транспортирането на ски и сноуборд е възможно при повечето авиокомпании, като обикновено един чифт ски, заедно с крепежни елементи и обувки, се брои за един брой чекиран багаж. Внимавайте при опаковането на спортната си екипировка, за да я предпазите от повреди при натоварването и разтоварването й.