Какво трябва да знаем за самолетното пътуване с бебе

Ето всичко, което трябва да знаете при пътуване с бебе.

Какво трябва да знаем за самолетното пътуване с бебе

Самолетното пътуване с бебе не винаги е лесно. Шумът, тълпите хора, дългото чакане на летището, както и ограниченото пространство в самолета могат да бъдат предизвикателства за Вас и Вашето дете. Прочетете отговорите на най-популярните въпроси, които всеки родител си задава при подготовката и по време на самия полет.

Трябва ли ми бебешка седалка за самолета?

Повечето авиокомпании позволяват на деца до 2-годишна възраст да пътуват в скута на възрастния придружител. Ако държите да вземете на бебето си отделно място в самолета, се препоръчва да носите бебешка седалка, която да го предпази от нараняване при турболенция и да направи пътуването по-удобно за него. Имайте предвид, че при повечето авиокомпании бебешката седалка може да бъде поставена само на място до прозореца, за да не пречи при настаняването или евакуирането на други пътници.

Допълнителен багаж за бебе

При почти всички авиокомпании имате право на безплатно транспортиране на сгъваема детска количка, сгъваемо кошче или столче за кола. При някои от нискотарифните авиокомпании можете да транспортирате само определен вид аксесоари за деца до 2 г. Във всеки случай обаче, количката, кошчето или столчето трябва да бъдат сгъваеми, а теглото им не трябва да надвишава лимита, предвиден в правилника на авиокомпанията.

Преди да закупите билетите за Вас и Вашето бебе, проверете изискванията на конкретната авиокомпания за ръчния багаж. Първото ограничение, с което ще се сблъскате, независимо от авиокомпанията, е изискването за пренос на течности на борда. Внимавайте за големината на течности и кремове за бебето, които искате да вземете с Вас на борда - те не бива да бъдат по-големи от 100 мл.

Чекиране на бебешката количка и качване в самолета

Проверете изискванията на авиокомпанията за чекиране на бебешка количка - обикновено тя се оставя на гейта или на входа към борда при качване в самолета и се получава обратно при излизане. При повечето авиокомпании родители с малки деца имат предимство при качване в самолета, дори да не са закупили билети с приоритет или висока класа.

Изберете следобеден или вечерен полет

Ако пътувате с по-късен час на деня, има по-голяма вероятност детето Ви да е изморено и да заспи по-бързо в самолета. При много бебета шумът от двигателя на самолета действа успокояващо и помага при заспиването.