Как да получим обезщетение в случай на закъснял или отменен полет?

Можете да получите обезщетение при закъснял или отменен полет. Научете как.

Как да получим обезщетение в случай на закъснял или отменен полет?

Случвало ли ви се е да се явите на летището и в деня на полета да научите, че той е задържан с няколко часа? В такъв случай, не сте сами. Това е сценарий, който всяка година засяга няколко милиона самолетни пътници в Европа. Именно поради това на 18.02.2005 Европейски Регламент 261/2004, който описва какви са правата на самолетни пътници в случаите на задържан или отменен полет, е влязъл в сила. Проблемът обаче се състои в това, че повечето авиокомпании не влагат голямо усилие в това да осведомяват клиентите си за полагаемото им се обезщетение или често необосновано отклоняват исковете им. В следващите няколко реда ще научите как да получите парично обезщетение между 250 и 600 Евро на база на Европейски Регламент 261/2004.

Имам ли право на обезщетение?

За да получите парично обезщетение от авиокомпанията, следните няколко условия трябва да бъдат покрити.

  1. Полетът трябва да е излетял от град, намиращ се в рамките на ЕС (вкл. Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария) или да е излетял от град извън Съюза, но кацнал на територията на ЕС и опериран от авиокомпания със седалище в Съюза.
    Например: Полет Мюнхен – Торонто: ДА; Полет Торонто – Мюнхен с Луфтханза: ДА; Полет Торонто – Мюнхен с Канадските Авиолинии: НЕ.

  2. Закъснението трябва да е по вина на авиокомпанията: ако полетът ви е задържан заради изригването на вулкан или пожар на летището, например, то в такъв случай става въпрос за „извънредни обстоятелства” и авиокомпанията не е длъжна да ви изплати парично обезщетение. Обърнете внимание, че техническа повреда или проблем с екипажа, не са „извънредно обстоятелство”, дори и авиокомпанията да ви убеждава в противното.

  3. Закъснение: колко по-късно от предвиденото пристигнахте? Ако полетът ви е задържан с 3 часа или повече, то авиокомпанията ви дължи обезщетение.

Как да изпратя иска си?

Съществуват най-различни начини за подаване на молба за обезщетение. Може да опитате сами да се преборите за обезщетението си, като директно се свържете с авиокомпанията. Ако изберете този път, заредете се с търпение и бъдете сигурни в познанието на закона и правата си, тъй като авиокомпаниите често спекулират и се опитват да предложат най-различни алтернативи, чиято стойност е по-ниска от тази, на която имате законно право (напр. ваучери за самолетни билети, отстъпки, предплатени кредитни карти, валидни в конкретни магазини). Също така, бъдете готови и да стигнете до съд.

Друг вариант е да действайте чрез посредник: можете да търсите защита на правата си и компенсация чрез професионален посредник като ClaimCompass, който се заема с целия процес на осигуряване на Вашето обезщетение – изготвянето на жалбата, комуникация с авиокомпанията, проверка на фактите, а също така и да Ви представлява в случай, че искът Ви стигне до съд.

Ако пробвате сами да осигурите обезщетението си, ще спестите комисионата, която фирми като нашата взимат за услугите си. Това, което трябва да имате предвид, обаче, е, че самостоятелното изготвяне на Вашия иск отнема време и усилия, а процесът често е сложен и дълъг. Вероятно е да не получите никакъв отговор на запитването си или да получите неизгодно предложение от авиокомпанията. А ако искът Ви стигне до съд, Вие поемате риска за всички разходи по делото и Вашата правна защита.

Ако използвате нашите услуги, целият процес ще бъде изключително улеснен и с минимално участие от Ваша страна. ClaimCompass не приема никакво предварително заплащане за услугите си, а взима комисиона само, ако обезщетението е осигурено успешно. Работейки с нас, Вие имате достъп до опитни правни експерти в сферата на Европейско право и разполагате с достъп до екип, който е готов да отговори на всеки Ваш въпрос.

Как да изготвя иска си?

Ако сте решили да действате сами, то първият етап би бил да се свържете с отдел „Обслужване на клиенти” на авиокомпанията, оперирала полета Ви. Попълнете стандартната жалба за искове по Европейски Регламент 261/2004 и я изпратете по имейл, пощата или факс. Пригответе всички документи, свързани с Вашето пътуване, и имайте готовност да ги изпратите.

При работа с ClaimCompass, процесът се свежда до следните няколко стъпки:

  • Попълнете нашия Калкулатор на обезщетение и изчислете полагащата Ви се парична сума. Ще се нуждаете от: номерата на Вашата резервация и на полета.
  • Въведете имейл и създайте парола – така ще имате достъп до иска си по всяко време и ще можете да проверявате статуса му.
  • Ще получите имейл, потвърждаващ регистрацията Ви, и пълномощно, с което упълномощавате ClaimCompass да Ви представя пред авиокомпанията.

Не се отказвайте да получите заслуженото обезщетение, което авиокомпанията Ви дължи за причиненото неудобство – Вашите права като самолетен пътник са важни, а въпросът винаги „е принципен“.