Всичко, което трябва да знаем за чекирането преди полет

Ето всичко, което трябва да знаете за онлайн чекирането преди полета.

Всичко, което трябва да знаем за чекирането преди полет

В последните години практиката на уеб чекиране (online check-in) става все по-популярна. Дори да не пътувате с нискобюджетна авиокомпания, която Ви задължава да се чекирате преди полета, генерирането на бордна карта предварително може да Ви спести чакане на дълги опашки и време.

Как се чекираме онлайн?

Онлайн чекирането ни позволява да разпечатаме бордната си карта преди да отидем на летището. При повечето авиокомпании, то е възможно между 30 дни и 2 часа преди полета. За да се чекирате онлайн, обикновено трябва да посетите сайта на авиокомпанията, където на съответната страница за чекиране да попълните своето име и номер на резервация. Номерът на резервация (booking reference) се състои от шест знака - цифри и букви - и може да бъде намерен в имейла с потвърждение за резервация на полета, който сте получили от авиокомпанията. Ако вече имате електронен билет, можете да намерите номера на резервация в горния десен ъгъл на билета.

Ако сте закупили самолетния билет заедно с още пътници, можете да чекирате всички пътници заедно. Също така, ако полетът Ви наобратно (при пътуване с две посоки) е в следващите 30 дни, имате възможността да се чекирате и за двата полета наведнъж.

Кога онлайн чекирането е задължително?

При някои от нискобюджетните авиокомпании като Wizz Air и easyjet, чекирането онлайн е задължително. Докато за някои полети и летища е възможно да покажем бордната си карта от мобилно устройство - телефон или таблет - то в много от случаите е задължително да носим потвърждението за онлайн чекиране разпечатано.

Съветът на ClaimCompass: винаги проверявайте, дали трябва да носите бордната карта на хартия. Онлайн чекирането на Wizz Air, например, съдържа предупреждението, че ако не носим разпечатана бордна карта, ще се наложи да заплатим такса за принтиране на картата на гише. При някои нискобюдбетни авиокомпании, тази такса възлиза на между 20 и 60 евро.

При повечето авиокомпании, които не са нискобюджетни, онлайн чекирането не е задължително и често е възможно само в последните 24 часа преди полета (напр. при Lufthansa, British Airways).

Кога показвам бордната си карта?

Ако нямате багаж за чекиране, можете да преминете директно към проверките за сигурност, където представяте бордната си карта на съответния служител от летището, който Ви допуска да продължите към проверката. Ако имате чекиран багаж, все пак се налага да минете през гишетата за чекиране, където да оставите багажа си.

Съветът на ClaimCompass: винаги се старайте да бъдете на летището достатъчно рано преди полета, за да избегнете закъснение поради чакане на дълги опашки. Ако все пак закъснявате, заради струпването на много пътници на гишетата, не се срамувайте да помолите пътниците на опашката пред Вас да Ви пуснат напред, тъй като има опасност да изпуснете полета си. Помнете, че ако закъснеете за пристигате на изхода (гейта), е възможно да не бъдете допуснати до борда.