Музикални инструменти като багаж в самолета

Можете ли да донесете музикалните си инструменти на борда на самолета? Ето какво трябва да знаете.

Музикални инструменти като багаж в самолета

Знаехте ли, че музикалните инструменти се считат за специален багаж при самолетно пътуване?

Малките музикални инструменти могат да бъдат превозвани като ръчен багаж. Това са например виола, виолина, цигулка, маракаси, кастанети, флейта, кларинет, дайре, ударни инструменти и др. Пътниците трябва да внимават за изискванията за ръчен багаж на нискотарифните авиокомпании - обикновено е разрешен само един брой ръчен багаж и съответният музикален инструмент трябва да бъде поставен в него. В противен случай, може да се наложи заплащането на допълнителна такса, определена от съответната авиокомпания.

По-големите музикални инструменти могат да се транспортират като чекиран багаж само, ако се спазват количествените ограничения за тегло и размер на регистрирания багаж, определени от авиокомпанията.

Ако се притеснявате от опасността от счупване или повреда на музикалния инструмент и не желаете той да бъде превозван в багажното отделение на самолета, можете да закупите за него допълнително място (седалка). За тази цел ще трябва да заплатите определената от авиопревозвача тарифа.

Музикалните инструменти, превозвани на борда на самолета, трябва да бъдат опаковани по подходящ начин – без остри ръбове, които да доведат до нараняване или повреда на ръчен багаж на друг пътник.

Прочетете повече и за спортната екипировка като специален багаж в самолета.