Изпуснато прекачване - имам ли право на обезщетение?

Имате право на обезщетение, ако изпуснете прекачването си - прочетете в кои случаи.

Изпуснато прекачване - имам ли право на обезщетение?

Никой самолетен пътник не обича кратките паузи за прекачване на друг полет - те обикновено означават, че трябва бързо да се ориентираш на непознато летище, търсейки следващия гейт и избягвайки тълпите от пътници по duty free магазините. Особено стресиращо е, когато паузата за прекачване е по-малко от 1 час - какво става в случаите, в които първият полет се забави с 20 минути и времето за прекачване не стигне? Според Европейски Регламент 261/2004, авиокомпанията е задължена да обезщети пътниците, които пристигат на крайната дестинация с над 3 часа закъснение.

Кога имам право на обезщетение?

  1. Трябва да съм закупил полетите с прекачване заедно, тоест те да бъдат част от една резервация със същия номер на резервация. Няма значение, дали полетите са на различни авиокомпании, както и дали съм ги купил през туроператор или друг посредник. Ако полетите са купени отделно (например: билет за полет с Air Berlin от София до Берлин, 1 час престой на летището, билет за полет с Air Berlin от Берлин до Кьолн), сам поемам риска за изпуснато прекачване.

  2. Пристигането на крайната дестинация трябва да бъде с над 3 часа закъснение. Обикновено, при изпуснато прекачване в следствие на закъснял предишен полет авиокомпанията предоставя на пътника алтернативен транспорт с друг полет. Ако този полет пристигне на крайната дестинация с под 3 часа закъснение в сравнение с оригиналния полет, не се полага парично обезщетение.

  3. Закъснението или отмяната на първия полет, което е причинило изпуснатото прекачване, не трябва да е било заради непредвидени обстоятелства. Ако авиокомпанията не носи вина за проблема с полета - например при лошо време или стачка - не се дължи парично обезщетение.

Как да започна своя иск за изпуснато прекачване?

Ще се радваме да Ви помогнем да започнете своя иск за парично обезщетение срещу авиокомпанията. За тази цел, посетете нашия Калкулатор на обезщетение и ни споделете информацията за Вашия полет - отнема само няколко минути!