Минимално време за прекачване и Вашите права

Всяко летище има минимално време за прекачване, което може да повлияе на правото ви на обезщетение при полети с прекачване. Научете повече.

Минимално време за прекачване и Вашите права

Представете си, че трябва да летите от София до Лондон с прекачване в Мюнхен, но никога досега не сте били на Мюнхенското летище. Колко време ще Ви е нужно да се прекачите? 30 минути, час или два?

Какво е минимално време за прекачване?

Според международните стандарти на IATA, на всяко летище има фиксирано минимално време, за което един самолетен пътник може да успее да стигне от един до следващия си полет. Това време зависи от разстоянието между двата терминала (ако се налага да смените терминала), дали полетите са в рамките на една държава или международни, както и от това дали трябва да се минава през паспортен контрол. Ако при първия Ви полет няма закъснение, минималното време за прекачване ще Ви бъде достатъчно спокойно да стигнете до следващия гейт.

Ако купувате няколко самолетни билета с една резервация (например цялото пътуване София - Мюнхен - Лондон), авиокомпанията или туроператорът нямат право да Ви продадат полети с прекачване, времето за което е по-кратко от минималното време за прекачване на съответното летище.

В ситуациите, в които сами сте си купили няколко отделни билета (София - Мюнхен и Мюнхен - Лондон), минималното време за прекачване не се прилага. Вие носите отговорност за това да стигнете до втория си полет навреме - ако първият Ви полет закъснее и нямате време да стигнете до втория, авиокомпанията няма да е задължена да Ви предостави алтернативен полет или да изплати обезщетение.

Съветът на ClaimCompass: Не си купувайте отделни билети за пътуване с прекачване с по-малко от 3 часа разлика между полетите.

Кога имам право на обезщетение?

Това, дали сте закупили цялото пътуване с една резервация (горния пример: от София до Лондон) или имате отделни билети (София - Мюнхен, Мюнхен - Лондон) влияе и на правото Ви на обезщетение.

Ако полетите Ви са закупени заедно, изпуснете един от тях и пристигнете на крайната си дестинация с над 3 часа закъснение, можете да получите обезщетение в размер на €250 - €600 от авиокомпанията. Изпуснатото прекачване трябва да се дължи на закъснение на предишен полет, което Ви оставя по-малко от необходимото време за прекачване. Ако минималното време за прекачване е спазено или ако се забавите по Ваша вина, правото на обезщетение не се прилага.

При отделно закупени билети, всеки полет се разглежда самостоятелно. Ако един от полетите закъснее и това доведе до изпуснато прекачване, летищният персонал на гейта за следващия полет ще Ви запише като "no show" (пътник, който не се е появил за полета) и няма да има задължението да Ви предостави нов полет или да изплати обезщетение.

Къде да намеря минималното време за прекачване на дадено летище?

На сайтовете на повечето летища има информация за минимално време за прекачване между отделните терминали и части на летищните сгради. Ако не можете да откриете тази информация, можете да пишете на летището по имейл, контактна форма на сайта или чрез социалните мрежи преди полета.