Колко рано преди полета трябва да съм на летището?

Чудите се колко рано да пристигнете на летището преди полета си? Прочетете повече в тази статия.

Колко рано преди полета трябва да съм на летището?

Докато някои пътници успяват да организират добре времето си преди полет и да са на летището 1,5 – 2 часа преди излитане, други винаги пристигат на изхода няколко минути преди затварянето му.

След като попитахме няколко бизнес пътници как те планират времето си преди полет, получихме следните съвети:

  1. Ако пътувате с ранен полет (първия за деня по даден маршрут), шансът той да закъснее или да бъде отменен е по-малък.
  2. Не оставяйте стягането на багажа за последния момент, а пригответе куфара и дрехите, с които ще пътувате, предишната вечер.
  3. Проверете предварително как се стига до летището: колко време ще отнеме пътуване с градски транспорт и има ли вероятност влакът или автобусът Ви да закъснее, колко струва такси до летището, можете ли да оставите колата си на паркинг, ако решите да шофирате до там.

В повечето случаи, ако пристигнете на летището 90 минути преди часа на излитане, ще имате време спокойно да минете през всички проверки и да стигнете до изхода навреме. Ако планирате според това време, ще си оставите буфер за неочаквано забавяне вкъщи или по пътя.

Разбира се, в някои случаи можете да си позволите да пристигнете малко по-късно – например, ако става въпрос за полет, за който предварително сте принтирали бордната си карта и сте избрали да пътувате само с ръчен багаж. В този случай преминавате директно към проверката за сигурност, без да чакате на опашка за чекиране и предаване на багаж.

Пикови часове

Ако полетът Ви излита от голямо международно летище с много терминали и изходи, може да се наложи да бъдете на летището до 3 часа преди излитане. Това е особено важно в случаите, в които полетът Ви излита в пиков час (тоест, в натоварено за летището време заедно с много други полети). За да проверите пиковите часове на летището, от което излитате, можете да посетите сайта му, където често има информация и съвети за пристигане и подготовка преди полета.

Пиковите часове са различни за всяко летище – докато на някои разписанието на полетите е най-натоварено в петък вечер, на други може пиковите часове да са във вторник сутрин.

Чекиране преди полета

Освен ако не сте се чекирали онлайн, ранното чекиране на гише на летището може да Ви гарантира, че няма да станете жертва на търговско претоварване. В случаите на overbooking (повече продадени билети, отколкото места в самолета) авиокомпанията отказва достъп до борда на пътниците, които се чекират последни. Прочетете повече за правата си в такива случаи тук.

Затваряне на изхода

Внимание! Часът на затваряне на изхода за качване в самолета (гейта) не е същият като часа на излитане на полета. При повечето авиокомпании, изходът затваря 15-30 минути преди излитане. Това означава, че ако пристигнете по-късно на гейта, авиокомпанията може да Ви откаже достъп до борда заради закъснението Ви и да не дължи парично обезщетение или осигуряване на алтернативен транспорт.

Докато чакате на летището...

За повечето пътници, чакането на летището е скучно и досадно занимание. За да използвате максимума от времето си преди и по време на полета, не забравяйте да заредите мобилните си устройства или да вземете със себе си книга или списание.