Пет тайни за пътуването със самолет

Пет тайни за пътуването със самолет

Знаете ли, че докато си правите снимки в самолета, за да отбележите поредното приключение, пилотът Ви прави същото?

Често чуваме гласа на капитана през говорителите в самолета да се обръща към нас, било то да ни пожелае приятно пътуване или да ни предостави информация за въздушната обстановка, но какво същност се крие в кабината е мистерия за много от нас.

Прочетете пет от добре пазените тайни, споделени от самите пилоти на различни авиолинии, в следващите редове.

1. Автопилотът върши почти цялата работа

Пилотите са главно ангажирани с излитането и кацането, а останалата част от полета оставят в ръцете на автопилота. Много модерни самолети и летища дори разполагат с технология „аутоленд“, която позволява автоматизирано кацане и обикновено се прилага при влошени метеорологични условия.

2. Пилотите често правят снимки по време на полет

Разбира се, тук не говорим за всеки един пилот, но има такива, които обичат да се отдават на фотография по време на самия полет и дори заемат своето късче в социалните медии. Ако не сте попадали на такива снимки, то насладете се на тази изумителна гледка над Еквадор, заснета от пилота Сантиаго Бориа.

3. Употребата на електронните Ви устройства няма да причини катастрофа

Макар и това да е едно от първите неща, които чуваме след като стъпим на борда на самолета, то това да използвате телефона си няма да накара самолета да катастрофира. В интерес на истината, няма документиран случай това да се е случило.

4. Авиолиниите карат пилотите да летят с възможно най-малко гориво

С увеличаването на конкуренцията цените на самолетни билети стават все по-достъпни, което пък налага поддържането на високи нива на ефикасност от страна на авиокомпаниите. Това означава, че пилотите често биват принуждавани да летят с не повече гориво от достатъчното, за да е по-лек самолета.

5. Авиолиниите манипулират времетраенето на полета

В началото на всеки полет получаваме информация относно продължителността му. Авиокомпаниите често съобщават по-дълго времетраене на полета от реалното, като така се застраховат за закъснения.