/ Blogul Claimcompass

Banii vă pot cumpăra fericirea, atâta timp cât îi cheltuiți pe călători

"Banii nu pot cumpăra fericirea ..."

"... dar cu siguranță ajută!"

Această expresie este folosită de obicei atunci când cineva cu mulți bani îi cheltuieşte pe gadgeturi și obiecte pe care consideră că îi vor face viața mai bună.

GREȘIT!

În viaṭa de zi cu zi, am devenit oarecum obsedați de evoluția tehnologică, care joacă acum un rol important în viața noastră. Este cumva normal că am devenit mai materialişti în încercarea noastră de a fi fericiṭi.

Nu mă înțelegeți greșit:

Îmi place un gadget nou la fel de mult ca oricărei alte persoane.

DAR am realizat că oricât de mult m-aş bucura de noua tehnologie, deşi impactul imediat este relativ ridicat, acestea au un randament foarte scăzut pe termen lung.

Posesiunile materiale nu ne vor face mai fericiți. Experiențele și amintirile, da.

Deci, începeți prin a vă cheltui banii pe călătorii.

Banii cheltuiți pe lucruri, vă vor cumpăra fericirea pentru o perioadă scurtă de timp.

Dr. Thomas Gilovich, profesor de psihologie la Universitatea Cornell, care a studiat efectul banilor asupra fericirii pentru mai mult de două decenii, a spus: "Noi cumpărăm lucruri care ne fac fericiți și reușim, dar numai pentru o vreme. Lucrurile noi sunt interesante la început, dar apoi ne adaptăm la ele.”

De ce se întamplă așa?

Când primiți, să zicem, un nou telefon, sunteți foarte fericiți la început.
Sunteți uimit cât de rapid este, cât de frumoase sunt fotografiile pe care le face, cât de elegant este designul.

Cât durează asta? O săptămână, cel mult?

Cu cât îl folosiți mai mult, cu atât vă obișnuiți mai repede cu ceea ce inițial credeați că este uimitor. Dacă în urmă cu o săptămână credeați că face fotografii frumoase, acum considerați a fi normale. Nu mai sunteți impresionat de eleganța telefonului dumneavoastră, deoarece îl folosiți în permanență.

Banii cumpără fericirea atunci când sunt cheltuiți pe experiențe

Dr. Thomas Gilovich vă recomandă să cheltuiți banii pe experiențe, în defavoarea lucrurilor materiale.
Când trebuie să hotărâți între a cumpăra un laptop sau a merge într-o vacanță frumoasă, vă gândiți: "Călătoria va dura doar o săptămână, după care nu voi mai rămâne cu nimic. Dacă voi cumpăra un laptop, îl voi avea câțiva ani!"

Dr. Gilovich afirmă că: "oamenii cred că experiențele vin și pleacă într-o clipă și vor rămâne cu puțin prin comparație cu a avea un lucru material".

Dar gândind în acest fel, omiteți un aspect:

Vă veți aduce aminte de experiența călătoriei voastre mult timp după, veți avea totuși amintirile!

Chiar şi experiențele negative pot avea un efect pozitiv

În studiile sale, dr. Gilovich a constatat, de asemenea, că și experiențele mai puṭin intense pot avea un efect pozitiv pe termen lung atunci când priveşti înapoi către ele. În acelaşi timp cei ce au făcut o pasiune din a călători vă pot spune că este vorba despre abordarea necunoscutului și despre posibilitatea de a spune povestea aventurilor tale palpitante, chiar și a celor care nu păreau la fel de bune la vremea respectivă.

Ne place să socializăm! Nu numai că oamenii se vor regăsi în experiențele voastre, veți găsi fericirea în ele.

Singurul comportament social creat prin achiziționarea unui lucru nou este comparația: comparăm ceea ce avem cu ceea ce au prietenii și vecinii noștri. Dar nimic bun nu vine din ea: creează doar opusul fericirii.

De ce ar trebui să cheltuiți bani pe călătorii?

Călătoriile te îmbogaṭesc şi au o valoare care depășește materialul. Beneficiile investiției sunt graduale și, spre deosebire de faptul că noul televizor pe care îl doriți atât de mult, nu se va deprecia, ci va deveni mai bun în timp, amintirile pe care le-ați construit devin mai scumpe.

De asemenea, aṭi putea fi interesat de:

8 Greṣeli pe care doriți să le evitați când călătoriți
10 sfaturi pentru a cumpăra bilete de avion ieftine

Banii vă pot cumpăra fericirea, atâta timp cât îi cheltuiți pe călători
Share this