Au bebeluṣii dreptul la compensații pentru un zbor întrerupt?

Au bebeluṣii dreptul la compensații pentru un zbor întrerupt?

Imaginați-vă că trebuie să călătoriți cu un copil până în doi ani, adică infant și că zborul dumneavoastră este întârziat sau anulat - dumneavoastră puteți obține suma de 250-300 € despăgubire din partea companiei aeriene, dar cum rămâne cu copilul dumneavoastră? Copilul dumneavoastră nu avea un loc separat sau propriul bilet de avion, însă este posibil să fi plătit o taxă suplimentară la efectuarea rezervării, astfel încât să poată zbura cu dumneavoastră.
Bebelușii, nu sunt menționați în Regulamentul 261/2004 - doar art. 3 alin. (3) face referire la drepturile sugarilor (pasagerii care călătoresc gratuit sau cu tarife reduse care nu sunt disponibile direct sau indirect publicului).
“Prezentul regulament nu se aplică pasagerilor care călătoresc gratuit sau la un tarif redus, care nu este disponibil direct sau indirect publicului. Cu toate acestea, prezentul regulament se aplică pasagerilor care posedă bilete emise de un operator de transport aerian sau un tour operator în cadrul unui program de fidelizare a clientelei sau al unui alt program comercial.”

Am plătit o taxă suplimentară pentru copilul meu
Ce se întâmplă dacă a trebuit să plătiți o taxă suplimentară de rezervare, prin urmare bebelușul dumneavoastră nu a călătorit “gratuit”. Acestei întrebări, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, nu a răspuns dar există câteva cazuri ale instanțelor naționale, pentru care s-a adoptat următorul raționament: nu se oferă compensație pentru un bebeluș care călătorește în brațele unui adult, cu excepția cazului în care s-a achitat un tarif pentru acesta iar acest tarif era disponibil publicului. Două dintre cazuri se referă la așa-numita "taxă administrativă" a companiei aeriene RyanAir și dacă această taxă administrativă constituie o tarifare a companiei aeriene.
În ambele cazuri, Joshua Baldwin (infant) v. Ryanair Ltd (2015) și Vago & Ors v. Ryanair Ltd (2016), Tribunalul de la Liverpool, a afirmat că bebelușii care călătoresc în brațele unui adult nu erau pasageri plătitori de bilete, ci au călătorit gratuit.
În consecință, bebelușii nu erau eligibili pentru compensația fixă disponibilă pasagerilor care au plătit bilet de avion la preț întreg, în baza Regulamentului UE 261/2004.
În ambele cazuri, bebelușii au călătorit cu compania aeriană după ce un pasager adult a plătit o taxă de aproximativ 20 € / 30 €. Compania aeriană RyanAir, a susținut că aceasta era pur și simplu o taxă administrativă, nu o tarifare și că bebelușii au călătorit, de fapt, gratuit.
În cazul Baldwin, Instanța a constatat că taxa era o taxă administrativă și nu o tarifare, analizându-se datele reale și nu terminologia. Compania aeriană ar putea pur și simplu să își redenumescă toate “tarifele” ca taxe administrative, evitând astfel aplicarea Regulamentului UE 261/2004. De asemenea, Instanta a constatat că reclamația ar fi fost în orice caz exclusă de art. 3 alin. (3), pe motiv că bebelușul nu călătorea cu un bilet al cărui tarif era accesibil publicului, facilitatea fiind disponibilă numai bebelușilor care îndeplinesc criteriile de vârstă și călătoresc în brațele unui adult.

Bebelușul meu a călătorit gratuit
La 17 martie 2015, Curtea Supremă de Justiție Germană (BGH) a pronunțat o hotărâre judecătorească referitoare la un bebeluș care a zburat gratuit cu părinții. Având în vedere că zborul a avut o întârziere de peste 6 ore la aterizare, a fost depusă o cerere de obținere a despăgubirii în baza Regulamentului 261/2004. Cu toate acestea, cererea nu a avut succes și a fost respinsă în instanță în baza art. 3 din Regulament. Curtea Supremă nu a putut fi convinsă de argumentul reclamantului potrivit căruia, scutirea nu ar fi fost aplicabilă în cazul în care accesul liber ar fi fost disponibil oricărui copil și astfel ar fi trebuit să fie considerată drept "tarif accesibil publicului".

În concluzie...
În principiu, în baza raționamentului judecătorilor din câteva cazuri ale instanțelor naționale, bebelușii care călătoresc în brațele unui adult, nu intră în domeniul de aplicare al Regulamentului. În cazurile în care companiile aeriene solicită plata așa-numitei "taxe administrative" pentru bebelușii care călătoresc în brațele unui adult, atunci nivelul tarifelor trebuie evaluat de la caz la caz și comparat cu tarifele aplicabile pentru copii care nu sunt infanți. În cazul în care taxa este excesiv de ridicată, prin comparație cu tarifele aplicabile copiilor care nu sunt infanți, cazurile pot fi cercetate fără garanția succesului în instanțele judecătorești.
Ați avut vreodată un zbor întârziat, anulat sau suprarezervat? Completați cererea dumneavoastră, aici!