/ Блогът на ClaimCompass

3 заблуди за пътните застраховки

Ако някога сте разглеждали различните видове пътни застраховки, сигурно Ви е направило впечатление, колко сложни и дълги са техните Условия за ползване. Това, че малко пътници имат време и желание да ги прочетат, е една от причините да съществуват няколко заблуди за пътните застраховки.

Нямам нужда от пътна застраховка при пътуване в ЕС: имам ЕЗОК

Откакто България е член на Европейския съюз, сключването на медицинска застраховка при пътуване в държавите-членки не е задължително. Достатъчно е да носите своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Това е документ, с който доказвате, че сте си плащали редовно здравноосигурителните вноски в държавата на местожителство и имате право на „безплатно” медицинско обслужване в други държави-членки.

За съжаление, ЕЗОК покрива медицинска помощ само при спешни случаи и не всички лекари/болници работят с местната здравна каса и приемат картата. Затова е добре да не разчитате само на ЕЗОК - медицинската пътна застраховка Ви дава предимството и сигурността, предварително да знаете какво се покрива и до каква сума.

Мога да отменя полета си по всяко време, защото имам застраховка

Повечето застраховки за самото самолетно пътуване не включват възстановяване на сумата на билета, ако решите, че не можете или не искате да пътувате. Случаите, които те покриват, са внезапно заболяване или инцидент преди полета, който Ви пречи да летите - тогава обикновено трябва да представите доказателство пред застрахователя си, за да Ви бъде възстановена сумата за билета.

Застраховката ми покрива закъснял и отменен полет

Не всички пътни застраховки могат да Ви помогнат в случаите на отменен или закъснял полет. Застрахователите няма да Ви предложат помощ с иск по Европейски Регламент 261/2004, според който можете да получите между €250 - €600 обезщетение.

Радваме се да споделим, че ClaimCompass скоро представя новата си програма, предназначена за такива случаи - "Искове до небето". Като член на програмата, можете да подавате неограничен брой искове, които ще бъдат обработвани без приспадане на комисиона. Прочетете повече информация тук.